Cijela istočna i jugoistočna Europa i dalje je pod izvanjskim udarima - ili pati od unutarnjih potresa - koji joj nanose stare kriminalne organizacije, poznate pod raznim imenima starih komunističkih struktura.

Ukrajina trpi i jednu i drugu vrstu agresije, Republika Hrvatska isto tako. Ukrajina je pod jednom vrstom paljbe, Litva pod drugom, Mađarska također, a Hrvatska pod svojom zasebnom, itd.

Projugoslavenski tv kanal N1 prenosi točno programirane emisije široke regionalnejugoslavenske fronte, dok skoro sve ostale TV postaje umnožavaju lik i izjave raznih vučića, pupovaca, stazića, vlaisavljevičke krivotovrenog prezimena u Kosor, pa mrtve fraze jezovitoga Broza prvoga i glavnog ubojice jugoistočno od Dunava, zatim reichemberga koji je također izabrao neko treće prezime da ne bude manje vrijedan u ovoj balkanskoj kaši.

Uporedo s time,'' YU list'' dnevnik protuhrvatske fibre, cvate u lažima i mržnjama i mržnjicama , koje sipaju neki njegovi kolumnisti. Upravo se ratovi tako pripremaju, lažima, nemoralnim novinama, mržnjom, mitom i prljavim novcem.

A prijetnje danas može usred Zagreba čak u vjerskom hramu izreći i službeni izaslanik srpske vlade na obredu Božića (06.01.2017.) a da uz njega stoji civilni zapovjednik agresorskih operacija susjedne zemlje te zadrži mirnu pozu staroga bombaša.

Preko - na Balkanu - poznatog britanskog agenta Timothya Lessa, koji ne piše samo špijunska šifrirana izvješća, saznajemo da je agent koji operira u Zagrebu njemu osobno dao materijal za članak, prema kome London navodno ima vješte agitatore za veliki rat na Jugoistoku Europe…..za ''uspostavu trajnoga mira''.

Mr. Timothhy je prije nekoliko godina ostavio i u Norveškoj, otiske svojih prljavih nauma i zadataka…..a sada širi kao engleski ''akademik'' već poznatu balkansku maglu. Bajka kojom London - sudeći po tom agentu Intelligencea-navodi na novi rat, jest: treba stvoriti Veliku Srbiju, Veliku Hrvatsku i Veliku Albaniju, i rascijepati Bosnu i Hercegovinu, uz masivno preseljenje pučanstva. I to bez rata?

Republika Hrvatska nije izravno upletena u ratne kombinacije, ali ne bi mogla izbjeći posljedice napada na hrvatski narod u Bosanskoj Posavini, Središnjoj Bosni i Hercegovini, niti u Srijemu i Bačkoj.

Čestitke za gluposti Mr. Timothya, za MI6, za ''Foreign Affairs'', jer sami sebe nadmašuju i u pameti i u lažnom moralu. A takav stupanj novog ne —morala i političke pameti postaje zastrašujući, jer se naglo pretvara u dio europske unutarnje globalne politike, one koja se je smatrala istjeranom, jer je već nekada bila razlogom velikih svjetskih zala.

 

 

Domagoj Ante PETRIĆ