Dok se širi konfuzija o nacionalnoj katastrofi prouzročenoj Agrokorom, poreznom reformom i propasti brodogradilišta, stvara se uporedo veliki mit o kineskoj spasiteljskoj uluzi u postojećoj situaciji.

Jedino što je do sada realno jest da Kinezi uspješno grade Pelješki most ali to je najviše posljedica financijske intervencije Europske Unije. Preostala pitanja o tome što Kinezi hoće ili neće u Hrvatskoj dodatno poduzeti još uvijek su bez odgovora.

U stanju virtualnog gospodarskog rata između SAD-a i Pekinga nagađanja su mnoga, a postoji i naznaka da je postojeći metež dobra prilika neokomunističkim i balkanskim snagama unutar hrvatske Vlade za otvaranje jedne nove ideološke zablude. Radi se o pothvatu koji bi se imao realizirati u Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza. U Kumrovcu se je, naime, stvorio krvavi mit maršala Tita, hladnokrvnoga diktatora i ubojice stotine tisuća Hrvata za vrijeme i nakon Drugoga Svjetskoga Rata, a njegove teorije i doprinos pokoljima nad drugim narodima upisani su u crnu knjigu ljudske povjesti.

U ovom mutnom razdoblju, u drugom planu ekonomsko-političke realnosti, napreduju pregovori između zagrebačkih vlasti i gđe. Jiang Yu, predstavnice kineskog državnog kapitala i političkog ekspanzijonizma obilježenoga imenom korporacije Z Run Well Ton Industries, institucije koja radi protiv hrvatskih interesa, za obnovu titoizma.

Drski plan o kojemu se radi temelji se na otuđivanju nekretnina stare škole Komunističke Partije u Kumrovcu (preko sto pedeset soba hotelskoga tipa, dvadeset velikih i manjh dvorana i drugih prostorija, o bazenu termalne vode, itd). Prema izjavama gđe. Yu, lik diktatora Tita će biti zaštitni znak cijeloga kompleksa, pa, prema tome, dobar dio aktivnosti bit će posvećen oživljavanju njegove „doktrine“, podmuklih i vidljivih ratova i planova.

U zadnjem desetljeću prošloga stoljeća, Stjepan Mesić je već bio pokušao prodati kumrovečku školu i popratne objekte jednom arapskom mešetaru, inače katarskom princu, za 26 miljuna kuna ali je dotični potencijalni ulagač odbio ponudu: svota mu je bila prevelika, financijiske perspektive su bile preniske a istodobno čovjek nije htio kompromitirati svoju zemlju s povjesnom kontroverznom figurom koja je među Hrvatima a i među demokratskim europljanima stvarala duboku odbojnost.

U ovom samožalosnom trenutku hrvatske državne politike, situacija je upitna: predsjednik Vlade podupire rehabilitaciju Tita i njegove škole, spušta cijenu sa dvadeset i šest na dvanaest miljuna, koju bi trebala platiti organizacija gđe. Yu kao da polaže velike nade da će Kumrovec postati žarište neokomunističke filozofije i budučih diktatorskih a možda i terorističkih inicijativa u ovom dijelu Europe. Ne smije se zaboraviti da su pod protekcijom maršala Tita u Jugoslaviji živijeli i učili mnogi internacionalni teroristi koji su sijali smrt po drugim državama, a sam jugoslavenski režim provodio velikodržavni terorizam po drugim europskim državama.

Sveučilišni profesor Mario Plenković, inače profesor komunikologije, očito je osposobio sina da uđe u začarani krug novih pitomaca. Mladac je tako nadmašio druga Maria elegancijom, ljepim češljanjem i uglađenosti, ali nikako ne svojom energijom.

Kineska nazočnost tako mladoj hrvatskoj demokraciji stvara dodatne probleme. Peking želi biti centar novoga cartsva ali u tom carstvu svake godine nestaje stotine tisuća političkih disidenata, prikrivenih vjernika i slijedbenika bogatih narodnih tradicija. Što to donosi Kina Hrvatskoj, osim Pelješkog mosta koji se ne gradi kineskim nego europskim sredstvima? Vjerojatno ništa dobroga, pogotovo jer su hrvatski saveznici na drugoj polovici azijskog imperija.

 

Domagoj Ante Petrić