Dio međunarodnih središta moći godinama prema hrvatskom narodu u BiH primjenjuje vrlo dvojbena i najčešće vrlo podle kriterije. Poglavito u sustavu obrazovanja i informiranja na vlastitom jeziku.

Dok za srpsku manjinsku zajednicu u Republici Hrvatskoj traže dvojezičnost i financiranje srpskih projekata, poglavito kulturnih, iz državnog proračuna, u BiH je na sceni primjena sasvim drugačijih kriterija. Tamošnjim Hrvatima se, naime, pod krinkom borbe protiv segregacije, pokušava uskratiti pravo obrazovanja na materinskom jeziku. Pokušava ih se naime prisiliti na prihvaćanje druga dva obrazovna sustava – onog na srpskom i onog na bošnjačkom, odnosno srpsko-hrvatskog jezika ukrašenog turcizmima, koji djeluju u dva postojeća entiteta.

>>Skandalozno: Oni koji su tražili 'dvije škole pod jednim krovom' danas bi ih ukinuli i asimilirali Hrvate

Potpuno identična situacija je i sa medijima.  Postojeći  javni sustav u BiH napravljen je tako da pod krinkom važeće ustavne arhitekture zadovoljava interese druga dva naroda. Protiv ostvarivanja prava hrvatskog naroda su Bošnjaci, čije političke elite javno iznose vrlo opasne tvrdnje kako je ugrožavanje nacionalnih prava Hrvata  zapravo  strateški interes Bošnjaka.

Umjesto da onemogući takve izjave, predstavnici međunarodne zajednice ide na ruku takvim tvrdnjama, sudjelujući tako u jačanju međusobnog animoziteta između ta dva naroda.

>>Bošnjačke stranke oštro osudile stvaranja zakonskih preduvjeta za potrebe pokretanja RTV kanala na hrvatskom jeziku

Tako, predstavnica OESS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, izražava zabrinutost u povodu  amandmana na zakonska rješenja  koja reguliraju javno emitiranje, čiji je temeljni cilj uspostava  javnog TV kanala koji bi program emitirao na hrvatskom jeziku.

OESS poziva na kršenje međunarodnih normi

Prema Mijatovićki, „postojeći zakonski prijedlog  nanosi  štetu financijskoj održivosti postojećeg dvojezičnog sustava javnog emitiranja“,  u državi gdje su tri službena jezika.

-"Postojeći sistem javnog emitiranja je već u teškom stanju usljed neprimjenjivanja postojećeg zakonodavstva, kao i zbog loše finansijske situacije. Umjesto da stvaraju nove emitere, vlasti bi trebale ojačati nezavisnost i profesionalizam postojećih javnih emitera. Također bi trebale podržati proces digitalizacije sistema javnog emitiranja u BiH kako zemlja ne bi postala analogna crna rupa u središtu Evrope", izjavila je Mijatović  za Dnevni avaz.

>>Vijeće ministara BiH usvojilo zakonski okvir za uspostavu RTV kanala na hrvatskom jeziku

Predstavnica OESS-a ide i dalje te otvoreno negoduje zbog mogućnosti  što bi Hrvati dobili ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčeno pravo informiranja na vlastitom jeziku.

-"Kao što amandmani predviđaju, novi emiter bi služio samo jednoj etničkoj grupi, doprinoseći tako daljnjem segmentiranju društva", naglasila je Mijatović, dodajući da je bilo koji javni medij dužan da služi svim građanima u zemlji, a ne pojedinačnim etničkim ili drugim grupama građana“, tumači Mijatovićka.

Belgijski ili švicarski model

Bošnjačka politika i njezini međunarodni pokrovitelji odlučna je u nakanama da na polovici teritorija BiH, odnosno većem bh entitetu, primjeni građanski model i tako hrvatski narod putem medija i obrazovnog sustava podvrgne procesu asimilacije. Potpuno identična situacija je u manjem entitetu, gdje Srbi, također pod krinkom građanskog, suvereno čuvaju stečene pozicije. Srpski predstavnici u Vijeću ministara BiH podržali su prijedlog svojih hrvatskih kolega i preglasavanjem bošnjačkih ministara otvorili ponovo pitanje RTV kanala na hrvatskom jeziku. Međutim, bošnjačke političke elite umjesto da daju svoj doprinos u primjeni modela poput onoga kakav postoji u višenacionalnim državama poput Švicarske ili Belgije, pod krinkom borbe protiv segregacije ustrajno zagovaraju unitarizaciju hrvatskog naroda.

Kao što vidimo, u tome im zdušno pomažu i određeni dijelovi međunarodne zajednice.  Dok u Republici Hrvatskoj zagovaraju dvojezičnost,  u BiH ustrajno rade na majorizaciji cijelog jednog naroda.

>>Europa 2035: Belgija će nestati a BiH će biti podijeljena između Hrvatske i Srbije

Bošnjaci naivno vjeruju kako im to ide u prilog.  Niti ne slute, zapravo, kako je riječ o završnim udarima na BiH u kojima imaju jednu od ključnih uloga a sve s ciljem stvaranja novog europskog zemljovida kakav je već plasiran u europske medije.

 

Ilija Zovko