Kao kolumnist sebi često dam oduška pa vlastite svjetonazorske stavove često ugrađujem u svoje radove. Međutim, moj svjetonazor je dobro poznat svim urednicima novina i portala koji objavljuju moje kolumne. Taj svjetonazor, radovi i stavovi egzistiraju na tržištu, ukoliko se nekome sviđaju pročitati će ih, ukoliko se ne sviđaju neće ih pročitati. Dakle, kada ja, kao kolumnist, iznosim svoje stavove oni ne podliježu ograničenjima zbog funkcije koju obnašam ili javnog novca kojim sam plaćen.


Međutim, kada Predsjednik Republike drži govore, daje izjave za medije ili iznosi stavove, onda se ne bi trebao obraćati sa pozicije stranačkog aparatčika, ideologa, aktivista ili isključivog političara, pa taman bio i u kampanji za reizbor. Predsjednik Republike trebao bi zastupati opće državne i nacionalne interese, a državni i nacionalni interes svakako nije izazivanje ideoloških podjela kako bi ušićario pokoji glas u predstojećoj predizbornoj utrci. Ukratko, predsjednik bi trebao govoriti jezikom prihvatljivim svim građanima, jezikom prihvatljivim svakom pripadniku naroda koji predstavlja. Čak ako i ne misli tako trebao bi suspregnuti vlastite političke stavove, izdignuti se iznad njih i progovoriti jezikom pomirbe, jezikom hrvatskih nacionalnih interesa.

Kako se u hrvatske nacionalne interese i nacionalno jedinstvo uklapa veličanje Josipa Broza Tita? Josipović se, pozivajući se na lik i djelo Josipa Broza Tita prilikom proslave u Brezovici, još jednom legitimirao kao predsjednik jedne partije i jedne političke opcije, nesposoban artikulirati opće nacionalne interese i ostvariti jedinstvo naroda. Povijesna je činjenica kako je J. B. Tito odgovoran za smrt nekoliko stotina tisuća Hrvata. Brojne obitelji u Hrvatskoj danas Tita smatraju odgovornim za smrt svojih najbližih. Veličajući odgovornog za smrt tolikog broja rvataHravHrvata Josipović je još jednom ponizio instituciju Predsjednika Republike. Pozivati se na ponašanje Franje Tuđmana u ratnim vremenima borbe za samostalnost kada je radio sve moguće kompromise kako bi postigao nacionalno jedinstvo u borbi za samostalnost, uključujući i ostavljanje Titove biste na Pantovčaku, od Josipovića je licemjerno.

Na koncu, treba li Hrvatskoj takav predsjednik? Predsjednik koji će iz dana u dan izazivati ideološke ratove kako bi prekrio propuste u svom mandatu i mandatu vlade koju je doveo u banske dvore? Končano bi trebali izabrati nekoga tko će nas spajati, a ne nekog tko će iskoristiti svaku priliku kako bi napravio rasjede između naroda.

Hrvatskoj je potrebno jedinstvo više nego ikada, jedinstvo koje Ivo Josipović, mentalni boljševik, još jednom je to potvrdio, nikako ne može donijeti!

Željko Primorac