Nisam od onih komentatora koji pozivaju na političku korektnost prilikom proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti u Kninu. Za mene bi politički korektan potez napravili premijer i predsjednik da se, poput istomišljenika Milorada Pupovca, uopće nisu pojavili u Kninu. Možda bi tada zavrijedili poštovanje i svojih birača te političkih i svjetonazorskih ne istomišljenika. Ovako, ispada kao da su silovali proslavu Oluje neuvjerljivim govorima u koje ne samo da ne vjeruju, nego ih svakodnevno demantiraju svojim postupcima.


Kada će, ako ne na proslavi Oluje, branitelji i građani izraziti svoje nezadovoljstvo predsjednikom i premijerom? Što tjera razvojačenog branitelja, radnika, umirovljenika i seljaka da zviždi predsjedniku i premijeru? Tjera ih nezadovoljstvo, besperspektivnost i očaj vidljiv na svakom koraku u Domovini. I upravo na obljetnicu operacije, na dan kada je prije 19. godina u Hrvatskoj trebala svanuti nova zora, kulminira bijes prema svim političkim strukturama koje su izdale hrvatsko danas i sutra, a koje su utjelovljene u predsjedniku i premijeru.

Da nezadovoljstvo nije samo od strane političkih oponenata iz oporbe već da je masovno utjelovljeno u svim strukturama društva svjedoči i ponašanje ministra branitelja, zaduženog za organiziranje proslave u Kninu, proteklih dana. Svjestan kako će premijer i predsjednik još jednom biti vatreno dočekani od gnjevnog naroda danima je davao izjave i intervjue u kojima je pokušao ublažiti situaciju. Pozivao je na nacionalni konsenzus, smirivanje tenzija te je svakog onog tko bi se eventualno drznuo prosvjedovati protiv dvojca bez kormilara na čelu države praktički nazvao izdajnikom.

Međutim, upravo je Oluja, ali i sva ona borba i operacije prije nje, dala za pravo svakom Hrvatu da usred Knina, Vukovara ili Škabrnje kaže premijeru ili predsjedniku-ne valjaš, ne vrijediš! Ne, upravo je žrtva tisuća hrvatskih mladića dala za pravo svakom onom nezadovoljnom glasu iz publike da pozove premijera i predsjednika na odgovornost, da mu kažu-siđi dolje, idi i potvrdi svoje riječi djelima!

Skrivati se iza institucije premijera i predsjednika pred vlastitim narodom ravno je srednjovjekovnom pozivanju kraljeva na božansko pravo da vladaju narodom. Što, izabran si i sada te funkcija štiti od kritike i prozivki naroda? Ma fukaro silazi sa govornice i zasluži titulu državnika! Fukaro, uznoji se za svoj narod, donesi mu nešto dobro pa će te slaviti sa lovorovim vijencima. Do tada, nemate pravo po bilo kojoj osnovi biti među narodom, pogotovo na Dan pobjede i to u Kninu!

 

Željko Primorac