Ivo Josipović uporno daje intervjue najvećim medijima u zemlji u kojima tvrdi kako nema što odgovarati Kolindi Grabar Kitarović, jer ona, po njemu, nije iznijela niti jedan stav o političkim pitanjima u zemlji. I dok on bjesomučno obilazi medije tvrdeći kako još nema sučeljavanja stavova, jer njegova glavna protukandidatkinja nema stav niti o jednom ključnom pitanju u zemlji, pred nosom mu se odigrala prva debata, a da on toga nije niti svjestan. Da stvar bude još poraznija za Josipovića u debati je prošao jako loše, dok je Kolinda Grabar Kitarović suvereno trijumfirala na svom području-području obrane i nacionalne sigurnosti.


Iako Josipović toga nije svjestan, ili možda želi ostaviti takav dojam u javnosti, u raspravi o budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ispao je potpuni amater. Obratilo mi se nekoliko umirovljenih i aktivnih časnika HV-a koji su kazali kako im je bilo neugodno dok je Josipović čitao sa šalabahtera tehničke podatke o ratnom zrakoplovstvu. Uzmemo li činjenicu kako je funkcija Vrhovnog zapovjednika OSRH, uz koordinatora tajnih službi i sukreatora vanjske politike, jedina ozbiljna ovlast Ive Josipovića dolazimo do spoznaje kako Josipović nema sposobnost obavljati niti ovako ograničene zadaće. Postavlja se opravdano pitanje što bi se dogodilo sa državom kada bi Josipović imao ovlasti predsjednika Tuđmana, odnosno kada bi u hrvatskoj postojao predsjednički sustav?

Jedna dimenzija mandata je raditi pet godina vlastiti PR po raznim seoskim sajmovima i feštama, obilaziti gradilišta i radilišta, svirati klavir i piti kavu sa građanima, ali potpuno druga dimenzija mandata je brinuti o nacionalnoj sigurnosti, tajnim službama, vanjskoj politici pa i o gospodarstvu zemlje. A to su područja na kojima se Josipović pokazao kao potpuni amater, uključujući se u središnji Dnevnik HTV-a sa šalabahterom u ruci.

Nasuprot njega objavljena je, snimljena, izjava Kolinde Grabar Kitarović koja je jasno i koncizno, kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, ustvrdila kako nam je ratno zrakoplovstvo hrpa željeza te kako najveću odgovornost snose političke elite koje su godinama spavale na svojim funkcijama. Nije mnogo, ali je i više nego jasno, i to bez šalabahtera. Također, moramo imati na umu kako je ovu izjavu dala, još uvijek, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Osoba koja i te kako mora voditi računa da ne pretjera u optužbama na račun političkog vodstva jedne od država članica, ma koliko optužbe bile opravdane.

Josipović je tako, tražeći debatu, u istoj doživio poraz i takvu šamarčinu da toga nije ni svjestan.

 

Željko Primorac