Izvješće o financiranju političkih kampanja pokazuje kako je tvrtka Orbico u vlasništvu Branka Roglića, jednog od najvećih sponzora bivših predsjednika Mesića i Josipovića te SDP-a, postala jedan od najvećih financijskih sponzora Mosta zavisnih listi

Božo Petrov, lider Mosta, nedavno je izjavio kako će kod javnog bilježnika ovjeriti izjavu kako nakon izbora neće stupiti u koaliciju niti sa HDZ-om niti sa SDP-om.

No, nekoliko stvari koje su nam poznate, a koje ćemo iznijeti u tekstu, daju nam za pravo otvoreno posumnjati u iskrenost Petrovove izjave. Pa čak i da postavimo utemeljeno pitanje-je li Most kukavičje jaje SDP-a građanima Hrvatske?

Već smo pisali o čudnoj podudarnosti da su se na listi Mosta našla tri političara ( Petrov, Prgomet i Petrina) koji su redom u emisiji Nedjeljom u 2, kod Aleksandra Stankovića, položili svojevrsnu prisegu liku i dijelu Josipa Broza Tita, odbivši osuditi zlodjela jugoslavenskog maršala. Štoviše, o njegovoj ostavštini čak su se i pozitivno izjasnili. Interesantno je kako su sva tri političara cijelo vrijeme propagirana od režimskih medija kao političari koji pripadaju desnom dijelu političkog spektra iako bi ih izjava o JBT-u trebala automatski eliminirati iz demokršćanske političke opcije. No, sada znamo kako su režimski mediji planski radili umjetnu platformu na desnici kao protutežu Domoljubnoj koaliciji.

Punu potporu Most i Petrov od režimskih medija dobivaju odmah nakon predsjedničkih izbora. Hrvatska javnost ostala je uskraćena za informaciju kako je Josipović ponudio Petrovu svu logističku pomoć medija, ali i svojih sponzora samo ako se kandidira za predsjednika i na taj način otkine dio desnih glasova predsjednici Grabar Kitarović. Petrov je tada odbio ponudu da uđe u predsjedničku utrku, ali je postignut dogovor za parlamentarne izbore, odnosno, Petrov prihvaća medijsku i financijsku pomoć tada jedinstvenog bloka Milanović-Josipović i dogovara suradnju s SDP-om. Odmah nakon predsjedničkih izbora Most i Petrov dobivaju punu potporu režimskih medija u čemu prednjače HTV, Index i Tportal. Most od lokalne političke grupacije, koja se nije dokazala niti u Metkoviću, postaje nacionalna priča, a Petrov nudi savjete za spas države. Nakon razlaza Josipovića i Milanovića, bivši predsjednik Josipović pokušava Most priključiti u svoj projekt, ali Petrov i društvo ostaju oportuno uz Milanovića svjesni kako polugama moći, medijske i financijske upravlja još uvijek aktualni predsjednik Vlade. Petrovu se vjernost Milanoviću isplatila, barem na papiru, agencije za ispitivanje javnog mnijenja, koje Milanović ažurira na dnevnoj bazi, Mostu daju čak deset mandata na predstojećim izborima.

No, Petrovu se vjernost Milanoviću nije isplatila samo u varanju javnosti anketnim rezultatima. Kao vjerni koalicijski partner Milanović je Petrova počastio i jednim od svojih najvjernijih mecena. Izvješće o financiranju političkih kampanja pokazuje kako je tvrtka Orbico u vlasništvu Branka Roglića jedan od najvećih financijskih sponzora Mosta zavisnih listi. Roglić je jedan od najvećih sponzora bivših predsjednika Mesića i Josipovića te SDP-a. Vlasnik Orbica često je u javnosti predstavljen kao jedan od najvećih poduzetnika i proizvođača. Iako se radi o klasičnom distributeru inozemnih robnih marki, u neka ranija vremena narod bi takve poduzetnike znao nazvati švercerima. Sve u svemu, Roglić je dobio licence za distribuciju inozemnih robnih marki, neki kažu ponajviše zahvaljujući dobrim političkim vezama. Dio zarade od uvoza na račun hrvatske privrede odlučio je preusmjeriti na račun Mosta zavisnih listi. Tako su Mesić, Josipović, SDP i Petrov dobili istog mecenu.

Kako će se Petrov nakon izbora ponašati i s kim će koalirati neće odlučivati birači koje će izvarati na izborima već likovi poput Branka Roglića i Zorana Milanovića koji su i stvorili Most za jednokratnu uporabu.

 

Željko Primorac