Utrka za predsjedničku fotelju, ili barem zagrijavanje pred utakmicu, je počela. Nitko se još nije otvoreno izjasnio, svi se nekako vrte oko tog velikog izazova kao mačak oko vruće kaše.

Sve prognoze, a i logika stvari, idu u prilog sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kojoj, ako ništa drugo, treba priznati optimizam, brigu za demografsko stanje nacije i skretanje s projugoslavenskog puta dvojice njezinih prethodnika.

No neki njezini najnoviji potezi, koji su snažno odjeknuli, smanjili su joj izglede. Prvenstveno se to odnosi na smjenu savjetnika Mate Radeljića te na priznanje da je pogriješila kad je izjavila da je „za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav, i to na sugestiju savjetnika.

Nije problem u samoj smjeni niti u samom pozdravu, već u tome da je podlegla pritiscima, bilo premijera, bilo jednog dijela medijske lažne javnosti, čime je izgubila na integritetu i vjerodostojnosti. Time je izgubila puno simpatizera na onoj strani koja ju je izabrala, a na drugoj, koja ju je davno otpisala, neće dobiti ni jednoga.

SDP će zacijelo ponuditi Zorana Milanovića kao svog kandidata. Za njega određeni mediji već sada otvoreno agitiraju. Te se brine za bolesnog brata te, jadan, školuje djecu, te vozi skromni audi. Skoro bi ga čovjek privio na ranu i zaboravio njegov promašeni premijerski mandat. Ivo Josipović se vratio u SDP računajući, izgleda bez temelja, kako će baš njega poduprijeti njegova bivša stranka u osvetničkom pohodu na Pantovčak.

Njegova je taština teško povrijeđena gubitkom izbora i sada osjeća priliku za revanš. Gospodar Zagreba, mitoman, čovjek beskrajnih ambicija, politički trgovac pod optužbama za kriminal, drug i gospodin Milan Bandić uvjeren je također kako bi mogao uspjeti ostvariti ono što svojedobno nije uspio. No, sve nespretnije pleše između Tita i Stepinca, između Franje Tuđmana i Budimira Lončara.

Svoje ambicije ne krije čak ni Krešimir Beljak, kojemu pri tome ništa ne smeta ni reputacija obijača automobila. On dolazi iz koalicije koju čini sedam strančica, koje je teže nabrojiti nego sedam Kaštela, pod vodstvom slavne obnoviteljice Gunje Anke Mrak Taritaš.

Sve je izglednija tradicionalna gužva na desnici. Pitao novinar Hrvoja Zekanovića tko bi mogao biti njihov lider, a on će kao iz topa: Pa zašto ne ja! Kad se sve zbroji i oduzme, čini mi se da bi najveće izglede imao Željko Pervan, onako zabavan, plav i visok.

Ako je njegov kolega komičar Marjan Šarec mogao postati slovenski premijer, ako u Ukrajini najveće izglede ima također komičar Vladimir Zelenski, ako za gradonačelnika Rima nije umalo izabran šaldžija Beppe Grillo, zašto ne bi mogao Pervan? A ni Trump, Juncker ili Mesić nisu daleko.

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija