Glazba

Održan koncert "Sjećanje na Gvozdansko"

U petak 12. siječnja navečer, u Zagrebačkoj je katedrali povodom 440. obljetnice velejunačke obrane utvrde Gvozdansko održan svečani koncert. Taj je koncert postao tradicionalan, a organizira se u zagrebačkoj prvostolnici zbog podsjećanja i pieteta na one naše pretke koji su se u 16. stoljeću grčevito opirali hudoj sudbini bjesomučne invazije, štiteći ostatke ostataka Hrvatskog kraljevstva prozvanog Predziđe kršćanstva.

Adventski koncert u HNK Split

Adventskim koncertom Black Coffee i gosti, u subotu 9. prosinca s početkom u 21 sat u Kavani Hrvatskog narodnog kazališta Split, započet će ciklus noćnih koncerata i jam-sessiona jazz, jazz-rock, blues, sympho-rock, fusion i srodne glazbe. Ovi koncerti, čiji je osnovni motiv obogaćivanje ponude splitske glazbene scene, plod su inicijative glazbenika Zvonimira Boldina koji je, uz HNK Split kao suorganizatora, i glavni organizator i producent projekta.

Održan 6. susret crkvenih pjevačkih zborova Splita i okolice

Tradicionalni „6. Susret crkvenih pjevačkih zborova Splita i okolice“, u povodu blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja, održan je na blagdan Krista Kralja, u nedjelju, 26. studenoga, u crkvi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu. Na susretu je nastupilo devet zborova.

Opera Nikola Šubić Zrinski u Dugom selu

U prepunoj dvorani KUD „Preporod“ u Dugom Selu, 9. studenoga s početkom u 19,30 sati održana je vrhunska izvedba opere Nikola Šubić Zrinski – hrvatske slike s klavirom.

Za pobjednika ovogodišnjeg Livadića bori se šest mladih glazbenika

Samoborska glazbena jesen nastavljena je Međunarodnim natjecanjem mladih glazbenika Ferdo Livadić. Završile su dvije natjecateljske večeri 14. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić na kojem je svoje recitale u Galeriji Prica izvelo šest mladih umjetnika. Prvo troje kandidata predstavilo se žiriju i publici 30. rujna.

Lucija Zovko snimila pobjedničku skladbu »Pjesma o ljubavi«

Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, u sklopu »Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«, priređuje i Nagradni natječaj na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca, što su učinili jugokomunisti u tijeku Drugog svjetskog rata i u poraću kad su ubili njih 66. Natječaj je podijeljen na tri uzrasta: djeca, mladež i odrasli.