U sklopu manifestacije "Advent u Zagrebu" na pozornici na Trgu bana Jelačića u srijedu 17. prosinca nastupio je Redovnički band aid, javlja Ika.

Prije samoga nastupa, riječ pozdrava je uputio predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) fra Jure Šarčević.

Raduje nas što smo večeras ovdje zajedno, u ovom predbožićnom vremenu, kako bismo zajedno kroz glazbu najavi rođenje Sina Božjega Isusa Krista kao čovjeka među nama, kao maloga Božića da tako po Njemu svaki čovjek može postati velik, rekao je fra Šarčević. Predstavljajući zbor, naglasio je kako je on nastao prije dva mjeseca, ali je u tom kratkom vremenu snimio redovničku himnu "Hvala redovnika" i video spot, a sve sa željom da se na poseban, drugačiji originalan način uđe u Godinu posvećenog života.

U tom kontekstu je naglasio kako je papa Franjo za Godinu posvećenog života redovnicima i redovnicama uputio poruku i pozvao ih da svojim djelovanjem probude svijet, a sama poruka može se sažeti u nekoliko riječi: budite radosni, budite hrabri, budite muškarci i žene zajedništva. Fra Šarčević je dodao: "pokažite svima da evanđelje ispunja vaša srca radošću onom radošću koju samo Bog može dati".

Također je istaknuo kako su u zboru redovnici i redovnice sa svih strana Lijepe naše, iz svih redovničkih redova i družbi da zajedno pjesmom donose svijetu poruku Isusa. U ovoj prigodi je zahvalio gradu Zagrebu koji je pozvao zbor da nastupi na ovoj manifestaciji, te tako prepoznao da redovnici i redovnice imaju što reći svijetu i izvan crkvenih prostora.

Ovo je prvi nastup Redovničkog band aida u javnom gradskom prostoru. Raduje nas što možemo zapjevati svima vama, nadam se i sa svima vama u centru Zagreba. Neka ovi naši glazbenici trenuci budu izraz zajedništva i želje za građenje boljeg, ljepšeg, pravednijeg i tolerantnijeg svijeta u kojemu će vrijednosti zbog kojih se nama ljudima rodio Isus Krist biti na prvom mjestu. Dočekujmo Božić s pjesmom, radujmo mu se uz naše lijepe tradicionalne adventske pjesme, rekao je fra Šarčević.

Redovnički band aid pod ravnanjem mo. Vinka Karmelića uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića izveo je nekoliko adventskih pjesama, a potom na kraju samu himnu "Hvala redovnika" što je okupljena publika pozdravila s velikim oduševljenjem.
S ovog glazbenog događaja iz centra Zagreba riječima "Tanti auguri papa Francesco, buon compleanno" redovnici i redovnice su uputili čestitku papi Franji za njegov 78. rođendan..

Inače, na Trgu bana Jelačića u ovoj prigodi se okupilo mnoštvo redovnica, što je plijenilo pozornost, a članove zbora došli su bodriti i župljani, suradnici, prijatelji, a posebno su se isticala djeca iz vrtića čije "tete-časne" pjevaju u zboru.

 

M.M.