U subotu, 18. rujna, u Gradskom kazalištu mladih u Splitu, u organizacijiPoljske kulturne udruge Polonez i Varšavskog simfonijskog orkestra Impressione održan je prvi koncert u Splitu pod nazivom „Pepeo i dijamant - Ivan Pavao II. zauvijek s nama“, posvećen 100. godišnjici rođenja svetog Ivana Pavla II.,jednom od simbola neovisnosti Poljske i Hrvatske.

Na koncertu su nastupili sopranistica Milena Milena Lange, koja je osmislila cijeli glazbeni repertuar, violinist Maciej Przestrzelski te pijanistica Monika Polaczek-Przestrzelska, glazbenici akademije „Frederik Šopen“, a program su vodili Monika Waligórska-Zymon i Roman Waligórski.

„Srdačan i dobrodušan čovjek koji je volio glazbenike“

Koncert je započeo izvedbom djela „Ples iz baleta Harnasie te pjesmama iz pokrajine Kurpie, „Na jezercu“ i „Pogledaj Kuniu“ skladatelja Karola Szymanskog, koji je skladao krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća i jedan je od najistaknutijih poljskih skladatelja koji je za svoje zasluge dobio i državno odlikovanje. Potom su slijedila glazbena djela „Karol i ljubav. Čovjek koji je posto papa“ i „Nalla Fatasia - Misija“, napisano za potrebe filma „Misija“ posvećenog temi trgovine ljudi, obraćenja i pokajanja tijekom cijeloga života, skladatelja Ennia Morricone, koji je napisao skladbe za više od petsto filmova.

Sladbe posvećene Karolu Wojtyli

Slijedila je skladba Johna Ruttera „Pie Jesu - Requiem, skladbe posvećene životu Karola Wojtyle nakon papinske konklave, te djelo Bartosza Chajdeckog „Varšava – vrijeme časti“ iz filma „Dom“ koji pripovijeda o poteškoćama stanovnika jedne zgrade u Varšavi od oslobođenja od njemačke okupacije do „procvata“ komunizma u Poljskoj. Sveti Ivan Pavo II. je tijekom njemačke okupacije radio u kamenolomu u Krakowu. Oni koji su s njim radili, svjedočili su i zapamtili ga kao srdačnog i dobrodušnog čovjeka. Nakon toga skladba Wojeciecha Kilara „Vokaliza“ za film „Deveta vrata“ Romana Polanskog, posvećena borbi dobra i zla, te skladba „Valcer-Obećana zemlja“, napisana za film Andrzeja Wajde s istim naslovom. Trojica prijatelja, Poljak, Nijemac i Židov, žele prije Drugog svjetskog rata izgraditi zajedničku tvornicu u poljskom industrijskom gradu, Lodzi. Priređivači koncerta u tom su djelu vidjeli analogiju s papinim prijateljima koji su također činili međunarodno društvo. Slijedila je „Ave Maria“ djelo Pietra Mascagnia, jednog od najdarovitijih talijanskih skladatelja koji je stvarao svoja djela krajem 19. st. i početkom 20. st. i skladba Johna Wiliamsa „Glavna tema za film Schindlerova lista“, koji govori o židovskom getu u okupiranom Krakovu. Glavni lik je njemački poslovnjak Schindler koji se ne može pomiriti s nacističkim zlom i spašava od smrti tisuću i sto Židova iz svoje tvornice.

Premijerna izvedba skladbe „Allegro ma non troppo“ - za ovu splitsku prigodu skladao Krzesimir Dębski

Slijedilo je djelo „Allegro ma non troppo“ poljskog skladatelja svjetskog glasa Krzesimir Dębskog, skladba napisana na tekst jedne pjesme poljske dobitnice nobelove nagrade za književnost Wislawe Szymborske, koje je za Poljake koji žive u Splitu i okolici to velika čast jer je skladba napisana posebno za ovaj koncert.

„Nemoj te plašiti“ himna poljskog „Susreta mladih s papom Benediktom 16.“

Potom skladba Wojciech Kilar „Valcer Gubavica“ koju je skladao za film istog naslova koji pripovijeda priču o nesretnoj ljubavi, razlikama između društvenih klasa, o privilegijama i zabranama. Gubavica je bila žena koja je zavoljela muškarca iz više društvene klase. Te djelo Ave Maria, ovaj put prema skladbi Michela Lorenca, skladatelja filmske glazbe. Publika je još mogla poslušati djela Stana Borysa, skladbu napisanu na riječi pjesme „Pepeo i dijamant“ koju je napisao velik poljski pjesnik iz doba romantizma Cyprian Kamil Norwid. Ta pjesma je bila nadahnuće gospođi Mileni Lang za cijeli repertuar koncerta. Pjesnik je živio u vremenu kad je Poljska bila podijeljena između svojih susjeda. Pjesnik govori o tome što osjeća kad vidi svijet dvoličnosti te himnu poljskog „Susreta mladih s papom Benediktom 16: “Nemoj te plašiti“ koju je Piotr Polka napisao te je pripremio i vodio zbor od 500 osoba i orkestar tijekom svečanosti.

Zatim je slijedila glazba Wojciecha Kilara „Poloneza - Gospodin Tadija“ koja je napisana za film „Gospodin Tadija“ koji pripovijeda o buđenju naroda za borbu za neovisnost. Poloneza je poljski narodni ples. Tim plesom počinju najveći balovi. Isto tako se zove i ova splitska kulturna udruga Poljaka.  

Skriveni dah domovine Poljske – „Krist na žalu“

Pjesma kojom je završen koncert bila je Ivana Pavla II. „Krist na žalu“ prema skladbi Cesáreo Gabaraina, koja se na poljskom zove Barka. Papa je govorio: „Upravo me ova pjesma otpratila iz Domovine“, koje je Papa izrekao prije mnogo godina nakon jedne svete mise u kolovozu 2002. kada je publika pjevala „Krista na žalu“. „Sjetio sam se je kad sam čuo odluku konklave i nisam se rastao s njom svih ovih godina. Ona je bila neki skriveni dah Domovine, bila je i vodič kroz razne putove Crkve.“

U ime Poljske kulturne udruge „Polonez“, predsjednica Monika Waligórska-Zymon na početku koncerta je kazala: „Koncert je priređen kako bismo mogli proslaviti tu obljetnicu u Splitu, jer je Ivan Pavao II. tijekom svoga pontifikata imao važan utjecaj na povijest svijeta. Nije se borio samo za slobodnu Poljsku nego je dao svoj doprinos i slobodi drugih zemalja, među ostalima je i država Hrvatska čiju je neovisnost podupirao. Bio je humanist i čovjek mira, a njegova hodočašća su pratili ljudi na svim kontinentima. Želio je ujediniti ljude različitih vjera. Bio je čovjek koji je razumio ljepotu slikarstva, kiparstva, arhitekture i glazbe u z koju je rado meditirao.“

„Crkva treba glazbenike“

Voditelj gospodin Roman Waligórski, jedan od istaknutijih članova PKU „Polinez“, u svom uvodnom govoru prisjetio se papinske konklave 1978. godine, kazavši: „Kad je Karol Józef Wojtyla postao Papa, u pismu umjetnicima je napisao 'Crkva treba glazbenike. Koliko li su djela sakralne glazbe napisali tijekom stoljeća nadahnuti umjetnici… Pjevanje i glazba omogućuju vam da vjeru doživite kao spontanu radost, a ljubav kao samopouzdano očekivanje Božje spasiteljske intervencije.' Današnji koncert je počast Velikom Papi. Umjetnici koje je Ivan Pavao II. tako lijepo spomenuo u svom pismu pripremili su program sastavljen od najomiljenijih Papinih djela, kao što su „Ave Maria ili Pie Jesu.“

Ivan Pavao II. bio je ljubitelj poljskog folklora, posebno gorštačkog, stoga su u programu bila i djela nadahnuta gorštačkom glazbom koja se posebno izvodi u poljskim Tatrama. Papa je također bio veliko nadahnuće filmskim redateljima te su o njegovom životu snimljeni igrani filmovi, zbog čega su na koncertu bili uvršteni dijelovi filmskih zvučnih zapisa. Koncert čiji je naziv „Pepeo i dijamant - Ivan Pavao II. zauvijek s nama“ bio nadahnut pjesmom Cypriana Kamila Norwida „Upravo zbog toga“ (Po To Wlaśnie), završio je omiljenom pjesmom svetog Ivana Pavla II. „Krist na žalu“, koja se često izvodila tijekom hodočašća u Poljsku. Stoga ne možemo a da se ne prisjetimo uz ovu veliku obljetnicu njegovih riječi: „Upravo me ova pjesma iz Oaze otpratila iz domovine“, koje je Papa izrekao prije mnogo godina nakon jedne svete mise u kolovozu 2002. kada je publika pjevala „Krista na žalu“. „Sjetio sam se je kad sam čuo odluku konklave i nisam se rastao s njom svih ovih godina. Ona je bila neki skriveni dah Domovine, bila je i vodič kroz razne putove Crkve.“

Na kraju koncerta, u ime priređivača Poljske kulturne udruge „Polonez“, koja djeluje u Splitu od 2007. godine i broji oko šezdesetak članova, predsjednica Monica Waligórska-Zymon zahvalila se umjetnicima umjetničkog ansambla MS Promotion, sopranistici Mileni Lange, pijanistici Moniki Polaczek-Przestrzelskoj, violinisti Macieju Przestrzelskom, i Dariuszu Damaziku s kojim je pola godine pregovarala o ovom koncertu, jer kad su ga pripremali nisu ni čuli za korona pandemiju te posebno darovateljima (donatorima) Zakladi „Pomoć Poljacima na Istoku“, počasnom konzulu Republike Poljske Josipu Rogliću i slastičarnici „Luka“, GKM-u Split. Koncert je bio svečan i jedinstven.

 

Dragica Zeljko Selak