Premijerno prikazivanje pamfletističkog filmskog uratka "Herceg-Bosna, zločin i kazna" bit će održano 8. svibnja u Mostaru u okviru obilježavanja Dana logoraša BiH, javlja Bljesak.info.

 

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković tom prigodom je kazao da ''film govori o zločinima počinjenim u 20 logora na području Herceg-Bosne koja je pokrivala Hercegovačko-neretvansku, Srednjobosansku, Zeničko-dobojsku i Hercegbosansku županiju''.

Naglasio je da je na ovom području bilo zatvoreno više od 25.000 logoraša bošnjačke i srpske nacionalnosti koje su zatvorili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. Također je dodao da se film prevodi na turski, engleski i njemački jezik.

''Ne želimo osuditi nijedan narod, već ukazati na zločine i istinu, jer u BiH uvijek postoje tri istine'', poručio je Mešković.

Također je najavio da će u siječnju sljedeće godine biti premijerno prikazan još jedan dokumentarni film koji govori o "seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena u logorima".

Redatelj filma "Herceg-Bosna, zločin i kazna" Avdo Huseinović naglasio je da film sadrži upozorenje zbog potresnih i jezivih snimaka kao što je masakr u selu Ahmići te zločini u selu Here.

''Nije mi jasan apsurd koji se dogodio na području tzv. Herceg-Bosne kada su pripadnici vojske HVO-a jedne noću uhitili svoje suborce muslimane koji su se borili s njima protiv vojske RS-a i zatvorili u logore. O tome upravo i govori ovaj film'', kazao je "neinformirani" Huseinović.

Dodao je da je u filmu korišten ''veliki broj relevantne dokumentacije i informacije iz provedenih istraživanja te da u filmu govore i nekoliko eminentnih hrvatskih političara kao što su Stjepan Kljuić, Ivo Komšić, Stjepan Mesić i drugi'', sve odreda svjedoci tužiteljstva Haškog suda u postupku protiv vojno-političkih čelnika Herceg Bosne.

Anđelko Kvesić: Oni povijest žele preusmjeriti svojim željenim tijekom

Na vijest o snimanju filma reagirali čelnici Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH čiji je predsjednik Anđelko Kvesić film nazvao očitim primjerom širenja mržnje, ali i iskrivljavanja povijesti u režiji Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša u BiH.

''Historia est magistra vitae, kaže stara latinska izreka koja za Savez logoraša u BiH i njegova predsjednika Jasmina Meškovića očito ima drukčije značenje. Oni povijest žele preusmjeriti svojim željenim tijekom”, rekao je Večernjem listu Kvesić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH.

>>Tomislav Đonlić: Oslobađajuća presuda "šestorci" zadnji korak u ispravljanju političke štete počinjene u projektu detuđmanizacije

On naglašava kako su povijest BiH pisali i hrvatski logoraši, njih 14 tisuća koji su prošli kroz 331 logor Armije BiH.

''Nazivanje logora Armije BiH sabirnim centrima u kojima su pripadnici Armije BiH vježbali borilačke vještine samo je dio nastojanja čiji je cilj iskriviti povijest na štetu Hrvata i njihovih žrtava'', komentirao je Kvesić u listopadu najavu snimanja filma.

Inače, analitičari su uvjerenja da je spomenuti film svjetonazorski obojen i ima za cilj nastavak kriminalizacije HZ Herceg Bosne, HVO-a, HDZ-a BiH i općenito hrvatskog naroda u BiH.

 

M.J.