Premijera dva nastavka dokumentarnog filmskog serijala „Fiume crno – crveno Rijeka“ (F.C.C.R.), scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, održat će se 11. rujna 2020. u 20.00 sati, u riječkom Hrvatskom kulturnom domu u sklopu programa History Film Festivala.

Dokumentarni filmski serijal "Fiume crno - crveno Rijeka" (F.C.C.R.), scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, u šest nastavaka prikazuje riječku i hrvatsku povijest kroz različite totalitarne poretke koji su posebice obilježili dvadeseto stoljeće.

Teme serijala obrađuju svekoliki napredak Rijeke u Habsburškoj Monarhiji krajem osamnaestog i u devetnaestom stoljeću, Veliki rat i stvaranje južnoslavenske države, zauzimanje grada od D'Annunzija i uspostava prve diktatorske vlasti s fašističkim predznakom, kratkotrajno razdoblje Riječke države i njezino priključenje Mussolinijevoj Italiji, razvitak Sušaka pod diktaturom srpskog kralja, Drugi svjetski rat i talijansku okupaciju hrvatskog područja, ratne i poratne zločine nad različitim društvenim skupinama, uspostavu totalitarnog jugoslavenskog komunističkog poretka, iseljavanje talijanskog i hrvatskog stanovništva, kao i protjerivanje protukomunista, socijalistički birokratizam i omladinsku potkulturu sedamdesetih, politički i gospodarski raspad Jugoslavije krajem osamdesetih, stvaranje hrvatske države i demokratskog poretka devedesetih, Domovinski rat protiv velikosrpske agresije i tranzicijske procese, te nove oblike totalitarnog društva u sadašnjosti.

U serijalu kao sugovornici sudjeluju vrsni hrvatski, talijanski, austrijski i engleski stručnjaci s različitih društvenih područja, koji su profesionalno, na temelju dokazanih povijesnih i znanstvenih činjenica, raščlanili zadane im teme u svoj njihovoj složenosti i zamršenosti. Prikupljena su i dragocjena svjedočanstva ljudi koji su bili izravni sudionici povijesnih zbivanja u Rijeci i čija su osobna iskustva - izgovorena iskreno i cjelovito, sada trajni vjerodostojni podsjetnik na prošla vremena.

Premijerna riječka publika imat će prigodu pogledati dva nastavka serijala F.C.C.R. pod naslovima „Prvi Vođa – lučonoša diktatora“ i „Pobjednička štafeta zločinačke vlasti“, prije nego što se cijeli serijal prikaže na Hrvatskoj radioteleviziji tijekom jeseni 2020. godine. Između prikazivanja dvaju nastavaka predviđena je rasprava s pojedinim sugovornicima serijala u koju će se moći uključiti i nazočni gledatelji svojim pitanjima.

 

M.B.