Dok cijela Hrvatska ovih dana obilježava žrtvu Vukovara i Škabrnje, u srijedu, 19. studenoga Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Koalicija za REKOM premijerno su izveli predstavu „Hrvatsko glumište“ Olivera Frljića i Marina Blaževića.

Riječ je o tzv. zadnjem djelu “Trilogije o hrvatskom fašizmu”, u kojoj se naglašava da se radi o stvarnosti devedesetih.

Autorski projekt redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića kojim oni, po Frljićevim riječima, žele “stvoriti distancu prema govoru mržnje koji je obilježio hrvatsko kazalište 90-tih”.

U jednom trenutku glumci koji igraju u ovoj kontroverznoj predstavi skidaju hlače te se na njihovom donjem rublju vide portreti Zlatka Viteza, Mile Budaka, Ozrena Prohića, Jasena Boke, Joška Juvančića, Krešimira Dolenčića, Jakova Sedlara i Anje Šovagović Despot, čijim se imenima i predstavljaju.

Pritom izgovaraju citate nekih od njih iz 90-tih godina prošloga stoljeća, dok se nad njih spušta natpis “Narodno kazalište Jasenovac”.

Na premijeri uratka kojim se obrana Republike Hrvatske otvoreno pokušava uporediti s Jasenovcem viđeni su među ostalima gradonačelnik Vojko Obersnel te zamjenik ministrice kulture Vladimir Stojisavljević, a posebnu pažnju među nazočnima izazvao je dolazak Mire Furlan.

Uoči premijere u foajeu kazališta održana je tribina na temu »Upotreba činjenica u kazališnom predstavljanju stvarnosti devedesetih«, na kojoj su sudjelovali Oliver Frljić, Marin Blažević, Dino Mustafić i Sven Milekić. Tom prilikom predstavljena je Koalicija za REKOM, široka koalicija udruga, organizacija i pojedinaca iz svih sedam država s područja nekadašnje Jugoslavije, koji zagovaraju uspostavljanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratovima od 1991. do 2001. godine.

U znak prosvjeda ispred kazališta okupili su se i članovi Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata.

 

M.M.