Sabrana djela đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića predstavljena su večeras u Zagrebu u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije.


U dvorani “Vijenac” na zagrebačkom Kaptolu okupili su se crkveni visokodostojnici, predstavnici vlasti,  te brojni dionici vjerskog, intelektualnog i kulturnog života Hrvatske.

Sabrana djela Marina Srakića u izdanju Glasa Slavonije obuhvaćaju 12 svezaka od kojih, kako je kazao urednik izdanja mons. Vladimir Dugalić, prvi sadrži radove iz povijesti nadbiskupije, naredna četiri znanstvene radove iz moralne teologije, te ostali radove iz područja Srakićeva pastoralnog djelovanja.

“Na tom izdavačkom pothvatu pet je godina radilo više desetaka ljudi. U početku smo smatrali da će biti ukupno četiri knjige, ali ih je ispalo 12 s više od devet tisuća knjižnih stranica”, kazao je mons. Dugalić i dodao da je ta građa mons. Srakića u njegovih 30 godina znanstvenog i 50 godina pastoralnog rada izniman doprinos crkvenoj povijesti.

Predsjednik Matice Hrvatske akademik Stjepan Damjanović kazao da je te knjige pisao svećenik, profesor i biskup u različitim vremenima, da su njihov izraz dubok, jasan i trajne vrijednosti, te da se opiru uobičajenim klasifikacijama. “Crkveni povjesničari bit će zahvalni nadbiskupu Srakiću”, zaključio je akademik Damjanović.

Nazočne su pozdravili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

 

M.M.