Predstavljanje zbirke pjesama 'Luč Hrvata', autora Ante Nadomira Tadića Šutre, održano je u petak navečer u prepunoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru.

O novoj zbirci poezije poznatog hrvatskog književnika biranim su riječima tom prigodom govorili književnik, novinar i teolog Miljenko Stojić i dugogodišnji uznik Dario Kordić.

Prosuđujući Šutrino pjesništvo Miljenko Stojić je ukazao na činjenicu kako ona znatno odudara od modernih trendova koji se hrvatskom narodu posljednjih godina sustavno pokušavaju nametnuti.

-Ponirući u ovo pjesništvo polako dolazimo do zaključka da je ono na braniku svih naših ljudskih i vjerskih vrjednota. Nismo obijesni putnici ovom zemljom, već osobe upućene prema vječnosti. Zbog toga treba braniti svoje svetinje, pa i uzeti pušku u ruke, ako je potreba. Time se nikoga ne mrzi, dapače pomaže mu se da se oslobodi svoga zla suočavajući se s granicom koju smo mu postavili. Nažalost ima hrvatskih književnika koji ovako ne razmišljaju. Zanose se ideologijama jugoslavenstva, internacionalizma, »regiona«, liberalizma... i idu krivim pravcima. Takvi ne gledaju kako će pisati, nego kako će se svidjeti onima za koje misle da trenutno diktiraju trendove u književnosti. Zbog toga im je ova nova Tadić Šutrina knjiga, obogaćena izborom iz njegovih prijašnjih zbirki, rukavica bačena u lice. Ne možeš ga prešutjeti, a trebalo bi. Baš nezgodno! - istaknuo je tijekom predstavljanja Miljenko Stojić.

S osobitom pozornošću nazočni su pratili izlaganje Darija Kordića, koji je govorio ne samo o Šutrinu pjesništvu, nego je svjedočio i svoju životnu priču.

- U Hrvatsku sam se vratio nakon dugih sedamnaest godina prisilnog izgnanstva. Od 06. lipnja, kada sam nogom kročio na hrvatsko tlo, proputovao sam sve djelove hrvatske i herceg-bosanske zemlje i razgovarao s mnogim ljudima. Moj opći dojam je da se Hrvatska u posljednjih godina iznimno pozitivno promjenila. Stoga, nema nikakvih razloga za beznađe koje nam nameću trendovski mediji - poručio je Kordić, istaknuvši kako i dalje trebamo graditi sve temeljne stupove o kojima pjesnik Ante Šutra piše u svojim knjigama a na kojima, kako je istaknuo, počiva opstojnost i jedinsto hrvatskog naroda, kao i Republika Hrvatska kao nacionalna država hrvatskog naroda.

Zahvaljujući se predstavljačiima Ante Nadomir Tadića Šutra je kazao kako je zadarsko predstavljanje po svemu sudeći najbolje dosadašnje predstavljanje bilo koje od njegovih dosadašnjih deset knjiga.

- Zahvaljujem se predstavljačima koji su mi pomogli da svoje pjesništvo shvatim potpunije nego sada. Zahvaljujem se i organizatorima koji su od svega napravili predivnu domoljubnu večer za pamćenje - kazao je Šutra, istaknuvši da se nada kako će slična atmosfera vladati i na predstavljanjima koja slijede, što će kako je istaknuo pridonijeti daljem rasplamsavanju "Luči Hrvata".

Dobrom raspoloženju nazočnih i nadasve iznimnoj domoljubnoj atmoferi pridonijela je i ženska klapa Luna iz Kožina kod Zadra.

Organizatori ovog predstavljanja bili su Udruga veterana Vojne policije i Udruga žena domovinskog rata Zadarske županije.

 

M. Babić