Logo

U organizaciji Matice hrvatske, u utorak navečer u Širokom Brijegu predstavljene su knjige “HRB, FENIX I UDBA, slučaj Stjepana Crnogorca” autora Igora Omerze i „Naruči ubojstvo u Ljubljani - pravilnici UDBE, ubojstva po zakonu“ autora Romana Ljeljaka.

Na samom početku programa nazočne su pozdravili Predrag Kožul predsjednik Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg koji je bio i voditelj programa, te fra Miljenko-Mića Stojić, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij za Mostarsko-duvanjsku biskupiju i vicepostulator Postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće".

-Pozdravljam vas u prigodi predstavljanja knjiga o djelovanju Udbe i poglavito o jednoj njezinoj žrtvi Stjepanu Crnogorcu. Bila su to zla vremena. Nažalost njihov utjecaj osjeća se još i danas. Mentori provode svoj opaki naum, a učenici nikako da shvate da je to zlo i da je to izgubljena bitka - istaknuo je u pozdravnom govoru fra Miljenko Stojić.

>>Knjigozori Miljenka Stojića: To im je bio posao

Čestitao je istraživačima na utvrđivanju pune istine o mučki ubijenom Stjepanu Crnogorcu.

-Čestitam Romanu Leljaku na pronalasku istine o mučki ubijenom Stjepanu Crnogorcu, čestitam s. Bernardini na širenju te istine. Znamo, država Slovenija nije u svemu pomogla. Ni država Hrvatska ni država BiH ne ulažu napor u traganje za mračnim komunističkim tajnama. No, i tome će doći kraj. Mi ovdje skupljeni, svi koji podupiru naš rad vjesnici su novih vremena. Zato hvala svima koji se ne boje istraživati istinu - zaključio je fra Miljenko Stojić.

Slovenski istražitelj Roman Ljeljak upoznao je nazočne o tijeku istrage, osvrćuči se i na slučajni pronalazak stjepanovih osobnih stvari i putovnice na tuđe ime.

-Kada sam u slovenskoj pismohrani pronašao kutiju sa Stjepanovim stvarima odmah sam kontaktirao svog kolegu Božu Vukušića kako bi provjerio vjerodostojnost pronađenih dokumenata - rekao je Ljeljak, istovremeno zahvalivši Janezu Janši koji je kao predsjednik Vlade Republike Slovenije 1996. otvorio arhiv UDBE.

Ljeljak je izrazio nadu u pronalazak tijela ubijenog Stjepana Crnogorca jer su u Sloveniji i Austriji u tijeku sudski procesi protiv izvršitelja zločina počinjenim nad Stjepanom.

Igor Omerza koji održao je kratku prezentaciju života Stjepana Crnogorca. Istaknuo je važnost rada na otkrivanju zločina koje je počinila jugoslavenska tajna služba UDBA.

-Knjiga je mješavina trilera i krimića, odnosno ona je istiniti krimić. U knjizi se nalazi veliki broj dokumenata što je dokaz istinitosti cijele ove priče - rekao je Omerza.

Časna sestra Bernardina Crnogorac, sestra ubijenog Stjepana, govorila je o vlastitim impresijama vezanim za mučki ubijenog brata.

-Cijeli udbaški vrh bojao se Stjepana kao da je imao tisuću vojnika iza sebe. Njegovo oružje bila je ljubav prema Domovini i svome narodu. Moj brat bio je bio povezan sa skupinom “Fenix” , ali nije s njima ušao u Hrvatsku. Ipak, 2. srpnja 1972. gubi mu se svaki trag i otada ništa za njega nismo čuli - zaključila je sestra Bernardina, izrazivši nadu da če jednog dana doznati gdje su kosti njezinog brata i dostojno ga pokopati.

Skladbu pod nazivom ” Tvoje lice” koju je napisala sestra ubijenog časna sestra Bernardina Crnogorac prigodno je izvela Snježana Vukojević.

D.Š.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.