U Grubišnom Polju održano je predstavljanje knjige Mladena Pavkovića "Veljko Marić.- nisam kriv", u organizaciji Udruge sudionika Domovinskog rata RH "Bilogora 91".

Pored autora o knjizi i o Veljku Mariću govorili su i Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja i dozapovjednik 77. samostalnog bataljuna ZNG-a Grubišno Polje, čiji je bio pripadnik i Marić, Vladimir Truhlaž, njegov suborac i predsjednik braniteljske Udruge te velečasni Josip Košćak, također sudionik Domovinskoga rata. Osim mnogobrojnih posjetitelja, predstavljaju je bila nazočna i Marijana Marić. Lončarić, zatim Marićeva sestra, ali i ostali članovi njegove obitelji.

Pavković je još jednom podsjetio na nepravednu i ničim dokazanu tešku presudu sudu u Beogradu po kojoj je Veljko Marić, kao hrvatski vojnik, za navodno ubojstvo jednog srpskog civila u Vojno-redarstvenoj akciji Otkos 1991. osuđen na 12 godina robije. Sud u Beogradu nije priznao ni da je u to vrijeme bila srpska agresija na Republiku Hrvatsku već je naglasio da se tada u našoj domovini vodio građanski rat (?). Marićev slučaj, kazao je Pavković, spada u rubriku "vjerovali ili ne" i jedinstven je po mnogo čemu. Žalosno je da hrvatsko pravosuđe, ali i ostali najviši hrvatski politički i ini dužnosnici dosad gotovo ništa nisu učinili za ovog hrvatskog vojnika, čak ni da ga prebace na daljnje odsluženje kazne u Hrvatsku.

S druge pak strane svjedoci smo da se srpski četnici koji su učinili i teška kaznena djela u vrijeme rata slobodno šeću i da ih nitko nije ni procesuirao. To smo čuli ovih dana i u Vukovaru, kad su mnogi govori da su neki, ne mali broj, oni koji su krivi za smrt i protjerivanje Hrvata čak i zaposleni u državnim službama, pa i u hrvatskoj policiji. Knjiga inače sadrži najvažnije dokumente o slučaju Marić, koji je već više od četiri godine u zatvoru u Srbiji. Optužnica i presuda su pisane na – ćirilici, dok su navodni dokazi o njemu isključivo, i to naknadno (!) stizali iz Hrvatske, odnosno iz Bjelovara.

Pavković se upitao, u kojoj to zemlji ima da agresor sudi i osuđuje one koji su se protiv takvih borili? Dobro je, rekao je dalje, da se o slučaju Marić zainteresirala i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja će zajedno s ostalim hrvatskim zastupnicima u ovoj važnoj europskoj ustanovi, pokušati svijetu ukazati na nepravedno suđenje Veljku Mariću, a još više na neizdrživ tretman koji već dugo ima u srpskim zatvorima. Također je zamolio da se Veljkovoj supruzi i njezinoj obitelji izravno pomogne, kao što se pomagalo i nekim drugim hrvatskim braniteljima koji su bili ili jesu po zatvorima.

Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh je i sam svjedočio u korist Marića, ali kako je rekao, kao da i nije. Ova općina će u granicama svojih mogućnosti i dalje pomagati obitelj Marić, iako je to nedovoljno. Ponovio je ono što i neprestano ponavlja - Veljko Marić je žrtva zavjere i nije kriv.

S time su se složili i ostali sudionici.

Sve u svemu, Pavkovićeva knjiga "Veljko Marić – nisam kriv" je dragocjeni dokument, koji govori i o tome da se i dalje marginaliziraju hrvatski branitelji te da ukoliko dođu u nevolje, još ih se više gura u blato!

A pouka slučaja Marića je i ta da ni jedan hrvatski branitelj i dalje nije siguran ako prelazi granice Srbije, Republike Srpske ili BiH.

 

D. Vicković