U prigodi proslave Dana neovisnosti te Mjeseca hrvatske knjige, u četvrtak 13. listopada, u Vrgorcu predstavljena je knjiga Izvorište, životne priče i pjesme hrvatskog branitelja Dragana Vranješa, u Knjižnici Osnovne škole Vrgorac.

U programu je nastupila vrgorska mlada klapa Goromita, a o knjizi su govorili i stihove krasnoslovili autor Dragan Vranješ i Dragica Zeljko Selak, urednica i recenzentici ovoga izdanja. Susret, u kojem se njegovala zavičajna baština, započeo zvucima hrvatske himne Lijepa naša domovina kojom se je željela naglasiti svečanost povoda ovog okupljanja.

Predstavljajući autora nazočnoj publici, uvodnu riječ uputila je voditeljica Knjižnice Adriana Turić Erceg, prof. i dipl. knjižničarka koja je kazala: - Čast mi je i zadovoljstvo što je naš današnji gost gospodin Dragan Vranješ, sudionik Domovinsko – obrambenog rata koji je objavio knjigu Izvorište podnaslova Životne priče i pjesme. Predstavljanje ove knjige, nastale kako se vidi i iz samog naslova na samom izvoru autorove duše, odlučila sam upriličiti iz dva razloga. Prvi je što smo nedavno obilježili Dan neovisnosti, a drugi što ovih dana započinje Mjesec hrvatske knjige. Svaka bolja knjižnica kao posebnu zbirku građe izdvaja Zavičajnu zbirku koju je potrebno zbog njene posebne vrijednosti stalno obogaćivati novim naslovima bilo da su im autori poznati književnici toga zavičaja ili obični ljudi koji su napisali nešto vrijedno i tako doprinijeli očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja.

Dragan Vranješ se ovim svojim djelom prvijencem obraća svojim budućim čitateljima sa željom da na jedan drugačiji, neuobičajen način iznese svoja iskustva, boli, dvojbe, misli i osjećaje koji su se nakupili u njegovoj duši te tako potakne i čitatelje na dublje promišljanje o svemu što se događalo u Domovinskom ratu i posljedicama koje se i danas osjećaju. Tako je i sebi olakšao dušu dijeleći to s drugima. A Vas poziva da svakako pročitate Izvorište jer Vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Urednica knjige u kratkim crtama dala je presjek njegove proze i poezije te je pročitala i dio recenzije pjesnika Mate Karadže. Potom se autor predstavio svojim krasnoslovljem, uz milozvučne pjesme Ljube Stipišića, a posebno Dalmatino, poviješću pritrujena u izvedbu klape Goromita završeno je još jedno toplo pjesničko druženje.

Z.S.