U dvorani sv. Ivana Pavla II u Dubrovniku u ponedjeljak 15. siječnja održano je predstavljanje trećega nadopunjenog izdanja knjige „Dubrovačke žrtve – Jugokomunistički teror na hrvatskom jugu 1944. i popratnim godinama" autora prof. dr. Hrvoja Kačića.

Uz autora knjigu su predstavili župnik župe Velike Gospe Rožat dr. fra Jozo Sopta i mr. Ivan Mustać, a predstavljanje je moderirao predsjednik Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik Hrvoje Kulišić. Na početku je moderator Kulišić istaknuo kako je ova knjiga predstavljena u ozračju 26. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske.

Predstavljači su, uz predstavljanje ove za povijest važne knjige u kojoj autor govori o sudbonosnim događajima, u kojoj ujedno analizira brojne trenutke i tragične sudbine brojnih ljudi stradalih 1944. godine, istaknuli i neizmjeran trud koji je prof. Kačić tijekom svog života uložio u to djelo.

Župnik Sopta podsjetio je i kako su tih godina stradali i brojni svećenici i redovnici, osobito na otočiću Daksi. Za autora je rekao kako je svojim djelima htio pridonijeti činjenicama iz historiografije koje bi nas pomirile, a o čemu govore i tri uvodna teksta Trpimira Macana, fra Marija Šikića i fra Bonaventure Dude. Upozorio je i kako se htjelo tih godina potpuno izbrisati značajne ljude poput franjevca fra Marijana Blažića koji je pogubljen na Daksi. Na kraju izlaganja istaknuo je tri ocjene koje je pok. fra Marijo Šikić u svom tekstu dao za ovu knjigu. Prva je da je ona neposredni plod neposrednog iskustva autora, druga da se ovim zapisom želi dati nutarnja zadovoljština svim stradanjima i svim žrtvama, a treća je humanistički pristup odnosno da se s istinom napokon pobijedi podijeljenost zla i optužbe te da se nikada ne ponovi zlo koje je tada vladalo.

Predstavljač Mustać dodao je i kako je za pisanje ove knjige autora potakla i Rezolucija Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. godine o europskoj savjesti i totalitarizmu. Rekao je i kako tim djelom autor želi da sinovi i majke, unuci i praunuci, saznaju istinu o njihovim najmilijima, zašto se to dogodilo te tko su nalogodavci i izvršitelji, jer ljudski je praštati, a ne zaboraviti. Dodao je i kako su pravda i pravednost temelj pomirenja i mirnog suživota, te da zato ova autorova knjiga i njegove ostale knjige nisu poziv na mržnju nego na propitivanje krivnje i zla, bez obzira na vrstu totalitarizma koji je to zlo prouzročio.

Na kraju predstavljanja okupljenima se obratio i sam autor. Zahvalio je svima na dolasku, a osobito predstavljačima. Prof. Kačić napomenuo je kako je pisao knjigu zbog nastojanja da se pred javnost iznese istina o stvarima o kojima se previše godina šutjelo. Dodao je i kako je ovo treće prošireno izdanje potencirao najviše zbog djela Davora Jurišića i njegova svjedočanstva u tom djelu o namjernom slanju 55 momaka u sigurnu smrt, samo zato jer ih je tadašnja vlast smatrala „ološem". Zbog toga se u knjizi može pronaći svih 55 imena i prezimena zajedno s imenima roditelja, datumima rođenja, datumima smrti i mjesta pogibije.

U trećem proširenom izdanju mogu se pronaći još brojne zanimljivosti koje do sada nisu bile poznate široj javnosti. Nakladnik je Tkanica d.o.o., a urednik ovog djela od 389 stranica bio je Mijo Ivurek. Predstavljanje knjige organizirala je Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik.

 

M.M.