1. listopada 2019. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu predstavljena je zbirka poezije ”U lončiću rič” prof. Gordane Radić, koju je objavio Ogranak Matice hrvatske u Imotskom.

Knjigu su predstavili prof. dr. Karlo Visinko, Mladen Vuković, prof. dr. Diana Zalar, koja je kazala: “Zbirka “U lončiću rič” Gordane Radić pripada suvremenom zavičajnom korpusu ikavskog umjetničkog izričaja koji se napaja duhom, kulturom i jezikom Dalmatinske zagore s područja Imotskoga. Razmišljanja i govor predaka uokvireni su u stihove jezikom koji se pokazao kao zahvalna igračka u rukama kreativne igračice. Autorica pruža pogled u intimu vlastitog djetinjstva i otvara to nevidljivo nasljeđe koje se ulijeva u sitno djetinje tijelo i misli.”

Karol Visinko je istaknula kako bi zbirka mogla biti vrijedan prilog hrvatskoj dijalektnoj književnosti, namijenjena mlađoj školskoj dobi, ali i zrelijim čitateljima koji će u prenesenom značenju mnogih pjesama prepoznati dublja značenja.

Gordan Radić, rodila se u Imotskom gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Nakon Pedagoške akademije u Splitu i studiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, najveći dio radnog života provela je u OŠ Vlado Bagat – OŠ Pojišan u Splitu kao učiteljica hrvatskog jezika i likovne kulture, te na poslovima knjižničara i ravnateljstva. Deset godina radila je kao knjižničarka u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

Na kraju predstavljanja pjesnikinja Gordana Radić, nakon što se zahvalila brojnoj publici, s ponosom je govorila i predstavila svoj rodni zavičaj, grad Imotski, planinu Biokovo, imotske vile i imotska jezera, na čijim je vrelima cijeloga života crpila svoja pjesnička nadahnuća.

 

Dragica Zeljko Selak