U organizaciji Hrvatska udruge Benedikt i Ogranka Matice hrvatske Čitluk predstavljena je knjiga Herceg Bosna-kulturni, politički i državnopravni identitet, autora Mate Kovačevića, u četvrtak, 12. ožujka u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu.

Uz autora, knjigu koja je objavljena u nakladi Ogranka MH Čitluk predstavili su dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, Josip Jović, novinar i publicist, mr. sc. Ivan Vukadin, politolog, prof. Andrija Stojić, urednik i autor. Moderator programa bio je Ante Botić. Knjiga je objavljena u provodu obilježavanja utemeljenja HZ Herceg Bosne „Herceg Bosne, Ogranka MH iz Čitluka, na temelju povijesnih izvora progovara o hrvatskim povijesnom i kulturnom prostoru.

U ime priređivača Hrvatske udruge Benedikt, nazočne je pozdravio predsjednik Vide Popović, kazavši kako se autor u knjizi bavi identitetom hrvatskog naroda u BiH te o načinima njegova kulturnoga, političkog i državnopravnoga organizma od srednjeg vijeka te do utemeljenja HE HB. Autor je između ostalog kazao da je motiv za pisanje knjige našao u činjenicama, poput one da su Hrvati Herceg Bosne kroz povijest prešućivani i ignorirani koliko god bili u nečemu dobri. Napisana je s ciljem da spoznamo sami sebe, jer tek kada poznajemo sebe, bolje ćemo poznavati druge, ali ćemo znati što je ono važno za naš narod i što je nacionalni interes, te je naglasio kako je njegova knjiga „osobna iskaznica Hrvata u BIH, kroz povijest, istaknuvši da su „Hrvati u BIH u posljednjih dvadesetak godina da je hrvatska komponenta o cjelovitosti hrvatskog naroda u BIH zanemarena… Josip Jović je kazao da se Kovačević kroz razne knjige i publikacije bavi identitetom Hrvata u Bih kroz stoljeća i daje enciklopedijski prikaz na tu temu, te je ova knjiga dobra podloga za razmišljanje što su Hrvati u BiH, što su bili, što je od njih ostalo i kakva im je budućnost.

Na kraju predstavljanja svi oni koji su željeli mogli su popuniti pristupnicu i učlaniti se u Zajednicu Hrvata iz BIH i prijatelja Herceg Bosne.

 

D.Z.S.