O značaju i ugledu djela Ede Murtića suvišno je govoriti,no dobro je s vremena na vrijeme spomenuti njegov slikarski opus i podsjetiti nove generacije na iznimno djelo.

 I ja ga se sjećam kao mlad novinar, u ranim osamdesetim napravio sam s njim nekoliko razgovora za dnevne novine u impresivnom Bukovčevom atelijeru u središtu Zagreba. S Murtićem sam lako i brzo realizirao razgovore,bio je vrlo profesionalan.Osobno sam bio vrlo zadovoljan što sam mogao napraviti te razgovore,doživio sam ga kao velikog i jakog umjetnika.

Nedavno je suvremeni hrvatski likovni umjetnik,slikar Mladen Žunjić,autor vrlo obimnog i složenog opusa ulja i akrila na platnu,uglavnom velikih formata,s izrazitim nefigurativnim motivima,predstavio niz slika,kombinacija ulja i akrila na platnu (120 x 100 i 100 x 100 cm),posvećenih ovom velikom slikaru pod nazivom Hommage Murtiću.

U nizu ovih slika Žunjić strasveno istražuje Murtićeve teme i motive,koji su vrlo karakteristični za njegovo slikarstvo,uzavreli kolor,neprestane energetske tijekove,različito usmjerena gibanja,silovito sučeljavanje oblika i boja.

Naravno,Žunjić vješto u te slike umeće i svoje omiljene motive,od očiju koje nadziru sveukupni volumen,značajno prisustvo crne boje,koja na mnogim slikama dominira svojim crnilom,neprozirnošću unatoč bljeskova boja.

Na nizu ovih slika možemo uočiti i raznoliko oformljena fantastična tijela,oživotvorene boje umjesto krvotoka i srca.

Žunjić se na svoj način zahvalio na iskustvima i slikarskim dosezima velikog majstora Ede Murtića,koja su sretno i spretno interpolirana u opuse mnogih slikara.

 

Miroslav Pelikan