Udruga veterana Četvrte gardijske, u utorak 26. travnja, u prostorijama Udruge u Splitu, u prigodi 25. obljetnice osnutka 4. gardijske priredila je Večer domoljubne poezije i predstavljanje Zbornika Našoj bojni na nebesima.

Od strane ocjenjivačkog suda, u sastavu: Margita Vučetić, Kaja Pašalić, Dragica Zeljko Selak i Mate Karadža, proglašene su i najbolje pjesme pristigle na Treći pjesnički natječaj.

Na natječaj su svoje uratke poslala 32 autora (izvan konkurencije su bila tri autora i tri pjesme (Pauče moj, Rat, o Vi slavuji) a pristigle su 84 pjesme. Prva nagrada pripala je Ivanu Bakoviću za pjesmu Mimohod, a druga Silviji Vrljičak Budan za pjesmu Moja je rana Domovina i treće nagrađena je Evica Kraljić za pjesmu Domovina i heroji.

U sklopu svečanog programa nagrađenim je nagrade za najbolji pjesnički domovinski uradak uručio Božo Zadro, predsjednik Udruge Veterana 4. Gardijske brigade, uvodničar u program bio je branitelj i pjesnik Mate Karadža, koji je krasnoslovijo pjesme posvećene poginulim braniteljima Anti Gašparu i Andriji Bartuliću, kao i ostalim svojim suborcima iz 4. Gardijske brigade. Program je vodio pukovnik Mate Buljubašić, priređivač natječaja.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Vis Gospe od Zdravlja, a nekolicina pjesnika krasnoslovili su svoje stihove.

 

D. Z.