U utorak 19. listopada s početkom u 20 sati na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split otvoren je Festivala hrvatske drame 31. Marulićevi dani. Festival, čija se prva predstava održala još 16. listopada u Zagrebu, otvorenim je proglasila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. U sklopu otvorenja dodijeljene su nagrade Hrvatskog narodnog kazališta Split za najbolja umjetnička ostvarenja u sezonama 2018/2019 i 2019/2020. Te nagrade, zbog pandemijskog lockdowna, nisu bile dodijeljene u tradicionalnom terminu Dana HNK Split prošle godine te su dodijeljene ovom prigodom.

Potom, u sklopu natjecateljskog festivalskog programa odigrane su dvije predstave. U 18 sati na pozornici Gradskog kazališta mladih Split zagrebački Teatar ITD izveo je dramu Olje Lozice Dobro je ništa, a na pozornici HNK Split nakon svečanosti otvorenja na programu je bila druga festivalska izvedba mjuzikla Bambina Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana.

U konkurenciji za festivalske nagrade Marul bit će izvedeno 11 predstava po izboru dramatičarke i kazališne kritičarke Gordane Ostović.

Po riječima izbornice izabrane predstave su raznolike, „neke od njih bave se, naravno, posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju pa i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge  pak  na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa.“

Jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi ni ove se godine, uslijed pandemijskih okolnosti,  ne održava u svom tradicionalnom terminu krajem travnja. Gordana Ostović izabrala je 13 predstava, no dvije od njih iz objektivnih razloga neće biti odigrane. Zbog složenih produkcijskih okolnosti nije bilo moguće izvesti Monovid – 19 Zagrebačkog kazališta mladih, a zbog iznenadne bolesti u ansamblu neće biti izvedena ni drama Usidrene Elvisa Bošnjaka u produkciji HNK Split, pa se izvedba ta dva naslova planira za 32. Marulićeve dane,.

Za ovogodišnje izdanje Marulićevih dana bilo je prijavljeno 40 naslova. „Brojem i kvalitetom prijavljenih predstava ovogodišnji festival ne odudara od uobičajenog prosjeka, unatoč činjenici da su u pandemijskoj godini profesionalna kazališta u Hrvatskoj izvela 34% manje produkcija“, ističe u svom obrazloženju Gordana Ostović. „Ovogodišnje predstave tematski su doista raznolike, neke od njih bave se naravno posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju pa i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge  pak  na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa. Ovo je i godina u kojoj su se u predstavama našli jaki ženski likovi, hrabri , ranjivi i ponosni, ponekad veći od života“ konstatira izbornica.

D. Zeljko Selak

Foto: HNK-a Split