Europski parlament iznio je ovaj tjedan jasno stajalište o internetskoj neutralnosti, istaknuvši važnost očuvanja otvorenosti interneta za sve korisnike umjesto jačanja njegova iskorištavanja u komercijalne svrhe, prenose europski mediji.


U središtu kontroverzije o neutralnosti interneta pitanje je treba li pristup uslugama i sadržajima na internetu kontrolirati i filtrirati ili se u to ne treba miješati po načelu najbolje moguće usluge.

To načelo znači da nijednom davatelju internetskih usluga prioritet ne može biti  ekonomski profit. Umjesto toga, svaki korisnik trebao bi dobiti od njega najbolju moguću uslugu.

>>Internetski divovi protiv američkog zakona za nadzor nad internetom

Izuzeća od tog kriterija omogućila su veće profesionalno korištenje interneta. Poslovni korisnik koji je spreman platiti više dobiva tako bržu i bolju vezu. Pitanje neutralnosti interneta prvi je put postavljeno u SAD-u prije mnogo vremena, a sada izaziva žestoke rasprave u Europskoj uniji.

Europska komisija predstavila je u travnju dokument o tom problemu u kojem su mnoga pitanja ostala bez odgovora. Rezolucija koju je u četvrtak donio Europski parlament poziva Europsku komisiju da osigura da davatelji internetskih usluga ne blokiraju, diskriminiraju ili ograničavaju bilo koga u korištenju ili pružanju usluga, sadržaja ili aplikacija po svojem izboru neovisno o izvoru ili cilju.

Budući da se internet razvija u važno tržište za sve veći broj usluga, mnogi internetski provajderi sve češće pokušavaju iznad svega ponuditi najbolju i najbržu uslugu onima koji plate više.

Najkontroverznije je namjerno usporavanje internetskih veza za klijente koji ne plaćaju punu cijenu. Neki su čak spremni blokirati neke usluge poput Skypea kako bi izbjegli konkurenciju s tradicionalnim telefonskim uslugama.

Europski zastupnici u rezoluciji priznaju potrebu za "razumnim" upravljanjem prometom podataka na internetu kako bi se osigurao njegov neometan rad. Međutim, Parlament jasno ističe da prakse koje krše tržišno natjecanje ne smiju biti dopuštene.