Više od 250 IT stručnjaka sudjelovalo je na jedanaestom po redu Danu integracijepod nazivom „Integrinih 11“, održanomu drugoj polovici listopada u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu.


Tema radionica bila je sveobuhvatna sigurnost sustava, asudionici su imali prilike poslušati zanimljiva predavanja i rasprave s konkretnim primjerima te se upoznati s rješenjima za situacije s kojima se svakodnevno susreću u svom radu. Integra Group, organizator ove tradicionalne konferencije, ove je godine poseban naglasak stavila na Fortinet proizvode, proizvode vodećeg svjetskog proizvođača sigurnosnih rješenja. Integra Group je nositelj zlatnog statusa, najvišeg statusa za partnere Fortineta, te četiriju FCNSP certifikata (FortinetCertified Network SecurityProfesional).

„Odličan odaziv na našim konferencijama pokazao je koliko je sigurnost sustava bitna u našem svakodnevnom poslovanju i koliko još ima mogućnosti za širenje naših znanja i iskustava na temu sigurnosti. Ove smo godine naglasak stavili naFortinet rješenja, koja su po neovisnom Gartneru pozicionirana u samom vrhu gornjeg desnog kvadranta i čiji smo ponosni zlatni partner, a naši su djelatnici rado podijelili svoje iskustvo na području naprednih sigurnosnih rješenja, stečeno kroz 23 godine radaIntegraGroupe“, izjavio je Mate Ćavarović, direktor IntegraGroupe.

Dan integracije započeo je konferencijom u Osijeku 17. listopada, nakon čega su uslijedile konferencije u Splitu 22. listopada, Rijeci 24. listopada i Zagrebu 29. listopada.U svim gradovima sudionici su imali priliku poslušati tri zanimljiva predavanja: „Fortinet – odgovor na nove prijetnje“, „Izgradnja sigurnog sustava – posao koji nikad ne završava“ te „Sigurnosni trendovi – kako se obraniti od neprijatelja koji nikad ne spava“.

U Zagrebu su, uz navedena, održana i predavanja „FortiADC– Server LoadBalancing“ te „FortiDDOS– otkrivanje i prevencija DDOS napada“. U okviru predavanja sudionici su imali prilike saznati više o trenutnim i nadolazećim sigurnosnim trendovima pa su tako dobili informacije o načinima s pomoću kojih se u praksi moguboriti protiv naprednih usmjerenih napada (Advanced PersistentThreats) te upravljati i kontrolirati bežične mreže primjenom istih pravila kao i za korisnike spojene iz lokalne mreže. Stručnjaci iz IntegraGroupe pokazali su kako se braniti od, još uvijek najveće, prijetnje data centrima – DDoS napada – koji se sve češće koriste i za prikrivanje drugih hakerskih upada, kao i kako kontrolirati i skenirati promet kriptiran SSL enkripcijom (SSL Inspection).

Na Konferencijije bilo riječi i o revolucionarnim načinima obrane od virusa i zloćudnog softvera, puno efikasnijima od standardnih AV rješenja (Sandboxing), te o zaštiti mail i web servisa po najvišim dostupnim standardima (FortiWeb, FortiMail). Sudionici su saznali i kako osigurati visoku dostupnost i performanse aplikacija (ApplicationDeliveryController), kako štititi podatke pri korištenju Clouduslugate kako spriječiti curenje osjetljivih podataka (Data LeakagePrevention). Govorilo se i o korištenju bežičnih mreža za poboljšanje poslovnih procesa kroz analize navika kupaca (FortiPresence) te o mogućnostima kvalitetnije provjere korisnika na mreži, (2-way authentication, FortiToken, FortiAuthenticator).

Okupljeni su saznali i kako se riješiti starog TMG servera i zamijeniti ga vatrozidom nove generacije (NGFW) te kako iskoristiti sve ostalo što Fortigate UTM pruža (AD integracija, IntrusionDetection/Prevention, izvještavanje, dubinska analiza aplikacija…). Konferenciju Dan integracije Integra Group d.o.o organizirala je uz podršku partnera Fortinet te medijsko pokroviteljstvo časopisa Mreža.

 

M.M.