YouTube i HDS ZAMP, stručna služba Hrvatskog društva skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava, objavili su kako su sklopili ugovor koji će hrvatskim i inozemnim glazbenim stvarateljima, skladateljima i nositeljima prava koje zastupa HDS ZAMP omogućiti prihode od YouTubea u Hrvatskoj.

HDS ZAMP-ovim članovima i nositeljima autorskih prava plaćat će se naknada nakon što njihova glazba generira prihod od reklama prikazanih prije ili unutar nekog video sadržaja, priopćeno je ovih dana iz ZAMP-a.

Iz ZAMP-a su također poručili kao će njegovi članovi profitirat i u financijskom smislu od korištenja njihovih djela u audiovizualnim i glazbenim video sadržajima na servisu YouTube u Hrvatskoj, naglasivši istodobno kako nije riječ o velikim sredstvima.

>>HDZ se žestoko usprotivio Radmanovom 67,5 mil. kuna teškom ugovoru sa ZAMP-om

-Izuzetno smo zadovoljni postizanjem dogovora s HDS ZAMP-om i njegovim članovima. To će potaknuti stvaranje hrvatskog sadržaja na našem servisu, i omogućiti glazbenim umjetnicima, skladateljima i autorima da prime naknadu za videa na YouTubeu - rekla je Gudrun Schweppe, voditeljica odjela za glazbene licence EMEA.

>>Afera ZAMP se nastavlja: Josipovićeva skladba 'Jubilus' i tvrtka čija je direktorica u bijegu pred zakonom - imaju isti naziv

Istodobno, zagovornici internetskih sloboda na spomenutu vijest gledaju kao na novi oblik cenzure.

- Pokušaj da ZAMP bude nositelj projekta YouTube u Hrvatskoj u biti je stavljanja ovog projekta pod nadzor osoba bliskih Ivi Josipoviću koji je jedan od utemeljitelja ZAMP-a. Kad se tome doda činjenica da sve poslove s Microsoftom od početka nadziru krugovi oko Gorana Radmana i Marka Rakara očito je kojim pravcem ide razvoj internetskih sloboda u Hrvatskoj - smatra jedan od zagovornika internetskih sloboda.

M.M.