Balkanski glumac Rade Šerbedžija postao je – Makedonac! Naime, nije mu dosta što već ima hrvatsku i slovensku putovnicu sada je zatražio i dobio i makedonsku, jer je navodno iznimno značajan (sic!) za njihovu kulturu. Snimio je i neke filmove za ovu državu, koji su se valjda gledali samo u Skopju.

Čudno je da nije zatražio i srpsku putovnicu, jer je za Jugoslaviju i Srbiju snimio više od tridesetak filmova. Pa, kad već ima makedonsku i slovensku putovnicu, najbolje bi mu bilo da se odrekne – hrvatske, jer ionako osim što troši financijska sredstva hrvatskih poreznih obveznika za svoje kontraverzne manifestacije (obiteljski teatar i sl.), Hrvatska od njega nema baš nekakve "koristi". Međutim, to njegovo pretvaranje, ili bolje rečeno neprestano glumljenje na sceni i privatnom životu već je postalo toliko otrcano da ljudima ide na živce. A kad se još sjetimo njegove velike "filmske uloge" u vrijeme Domovinskoga rata, kad je glumio u srpskim filmovima, onda nam dođe na – povraćanje.

Ovaj glumac se u više navrata opravdavao kako za vrijeme okupacije Vukovara nije snimao u tom gradu, već u Beogradu, a da mu je razrušeni i spaljeni Vukovar u tom nekakvom filmu bio samo - "kulisa"!? Pitamo se stoga kako to da "Lepi Rade" nikada nije snimio i neki film u kojem bi glumio recimo hrvatskog vojnika ili časnika (kao što je "lepo" glumio srpskog oficira) iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, (to mu se valjda "gadi"), odnosno doprinio da i na taj način svijetu prenese istinu o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države?

Ne, on se sa svojom ženom i djecom, okrenuo prema "Kralju Learu" i Williamu Shakespearau, kao da  to  veliko djelo  može na scenu postaviti i u njemu glumiti samo on i Lenka (režirati)! Stoga, dragi druže ili gospodine, vrijeme je..., pa sad imate i putovnicu Makedonije. Vi ste "građanin svijeta". Prvo ste (u vrijeme agresije na Hrvatsku) živjeli i radili u Beogradu, pa u Ljubljani, zatim u Londonu, Los Angelesu, a na kraju ste ipak završili u Rijeci, odnosno na Brijunima.

Stvarno, dosta je vašeg "glumatanja", pa zvali se vi i Rade Šerbedžija!

 

Mladen Pavković