Nevjerovatno je ali istinito da je glazbeni sastav “2Cellos”, duo kojeg čine Stjepan Hauser i Luka Šulić, odbio nastupati na inauguraciji novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kakva li je to čast i prilika, od svih izvođača i zabavljača u toj ogromnoj industriji, gdje svaki tjedan nastane neka nova zvijezda, biti pozvan na inauguraciju najmoćnijeg čovjeka na svijetu, ali ne samo po političkom položaju, već čovjeka koji je “single-handed” porazio cjelokupni svjetski poredak, od medija, Hollywooda, krupnih kapitalista, lobija ovih, onih i t.d… Trump nije samo američki predsjednik, on je vlasnik hotela, kockarnica i drugih ugostiteljskih objekata; pa i da nije predsjednik, takva se ponuda ne bi odbila.

“Glazba” koju izvode “2Cellos”, može biti tako nazivana samo pod navodnim znacima; to je samo još jedna u nizu šund-inovativnosti koja je iskorištena kako se okrenuo novac u potrošenoj i izlizanoj “glazbenoj” industriji. Velika većina ljudi, dok nisu čuli za “2Cellos”, nisu ni znali za violončelo, no dečki su talentirani, netko je imao ideju i sad se od te ideje masno zarađuje. O njihovoj slavi i uspjehu već i govori sam poziv za nastup na Trumpovoj inauguraciji, i to ozbiljnu težinu zadobiva tek kad se sagleda da dolaze iz jedne Hrvatske, odnosno Slovenije, koje Amerikanci smatraju za zemlje trećega svijeta. I takav se poziv, takva “once in a lifetime” prilika odbije.

Na njihovim službenim stranicama za 20. siječnja (kad je Trumpova inauguracija) nema zakazanih koncerata, dapače, prvi je nastup u 2017. godini 25. ožujka (u Beogradu). Možda imaju kakav privatan nastup toga nadnevka, no osim ako se ne radi o britanskoj kraljici, u svim ostalim slučajevima sve se može dogovoriti: koji poslovan čovjek, ili štoviše, političar, ako su već ugovorili nastup s ta dva glazbenika, ne bi imao razumijevanja da se takav nastup mora otkazati – u korist američkog predsjednika?! Dapače, time bi im vrijednost i slava samo više porasla; da nastupe na inauguraciji, cijena bi im se udeseterostručila, jer, uvijek bi rekli: ali mi smo nastupali za američkog predsjednika – i tako je to u kapitalizmu.

Pa, ni neko neslaganje s Trumpovom politikom ne može biti razlog odbijanja; druga je stvar da ih je pozvao Asad, Erdogan ili Kim Jong-un – poziv je američkog predsjednika ipak drukčiji od poziva bliskoistočnog ili azijskog diktatora. Na prvi pogled, Hauser i Šulić su to odbili jer su najobičniji zadrti balkanci, duhovni i ideološki sljednici liberalnog jednoumlja koje su upili, primjerice na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, od Šipuša i Josipovića.

Stvar je ipak malo dublja: uzme li se u obzir "javna tajna" da je preko 60% (muških) studenata zagrebačke Glazbene akademije navodno homoseksualno orijentirano (nejasno je jedino postanu li takvi na Akademiji ili već dođu takvi) i da su Šulića i Hausera “stvorili” Elton John i Ellen DeGeneres, čelnici američkog (i svjetskog) homoseksualnog lobija, onda sve sjeda na svoje.

Uostalom, tomu u prilog i ide njihovo učestalo “koketiranje” s homoseksualizmom, namjerno javno, kako bi se odvratilo od zbiljskog stanja, a nema boljeg “covera” od Hauserove “veze” s Jelenom Rozgom. Prilično je jasno što o Trumpu misle homoseksualci i druge “posebne” skupine koje imaju potrebu svoje “posebnosti” učiniti pravilom, stoga se dade izvesti zaključak o pravom motivu odbijanja nastupa na Trumpovoj inauguraciji.

No “našim” je mladim zvijezdama ipak nešto promaklo; Trump je dobio i njegovom pobjedom više ništa ne će ostati isto, ni "praksa" Hollywooda ni LGBT-ov teror političkom korektnošću. Zaista, dolazi vrijeme kad će se moći kazati da homoseksualna "industrija korektnosti" više nisu unosna. Šteta, jer unatoč svemu, mogli su biti uspješni i slavni, a sad će zbog obične zadrtosti, vrlo je izvjesno, početi njihov kraj.

Biti će im jedina utjeha svoja gudala podmazivati kalifonijem (vrsta smole za ugodniji zvuk).

 

Ester Vidović