Prema procjenama austrijske policije, više od sedam tisuća ljudi okupilo se u subotu na Bleiburškom polju na obilježavanju 69. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta.


Uoči komemoracije HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner rekao je okupljenima da bi ih volio pozdraviti u ime Sabora, ali to ne može jer Kukuriku koalicija nije prihvatila pokroviteljstvo Bleiburga, istaknuvši kako nazočne pozdravlja u svoje osobno ime, kao i u ime HDZ-a, najjače hrvatske političke stranke.

Upitao se kome smeta obilježavanje jednog neviđenog zločina.

- Ovdje smo se okupili ne zbog mržnje, nego zbog ljubavi prema svima onima koji su bili nevini ubijeni. Oni su ubijeni samo zato što su drugačije mislili od svojih ubojica i zato što su voljeli Hrvatsku, zaključio je Reiner.

>>Mons. Mate Uzinić u Bleiburgu: Hrvatska je danas duboko ideološki podijeljena kao i u svibnju 1945.

Reiner je istaknuo da se na Bleiburgu dogodio ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, i da je Bleiburg simbol stradanja Hrvata nakon službenog završetka 2. svjetskog rata.

Govoreći o potrebi osude zločina komunizma, Reiner je istaknuo da je Hrvatska dužna osuditi sve totalitarne režime – komunizam, nacionalizam i fašizam – te tako pokazati da je dio moderne Europe.

-U europske vrijednosti spada i osuda komunističkih zločina i to je nužno zbog mladih, da ne budu odgajani na neistini - zaključio je Reiner.

Ževrnja: Povjesničari trebaju utvrditi točan broj žrtava

Splitsko dalmatinski župan Zlatko Ževrnja govorio je o važnosti sjećanje na žrtve komunističkih zločina.

- Žalosno je da i među vrhom hrvatske vlasti i nakon Domovinskog rata i Vukovara imao onih koji slave zvijezdu petokraku, rekao je Ževrnja, istaknuvši kako očekuje da će se hrvatski narod vrlo skoro na izborima obračunati s jugonostalgičarskom vlašću.


Splitsko dalmatinski župan Zlatko Ževrnja također  je istaknuo kako je "povijesno-civilizacijski doseg točno utvrditi broj žrtava kako se njihovim brojem ne bi manipuliralo".

U ime hrvatskog naroda u BiH skupu se obratio Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjedavajući Doma naroda parlamentarne skupštine BiH, upozorivši na težak položaj hrvatskog naroda u BiH.

Anneliese Kitzmüller: Pobješnjela Brozova soldateska pobila sve one koji su joj smetali

Najveći pljesak, pak, dobila je austrijska parlamentarka Anneliese Kitzmüller koja je govorila o "pobješnjeloj soldateski maršala Tita koja je zvjerski pobila sve koji se nisu uklapali u komunistički poredak".

U ime hrvatskog naroda u BiH skupu se obratio Dragan Čovič, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjedavajući Doma naroda parlamentarne skupštine BiH.

Molitvu za ubijene vojnike i civile islamske vjeroispovijesti predvodio je glavni imam iz Gunje Idriz ef. Bešić. Govoreći o stradanju vjernika muslimanske vjeroispovjesti Bešić je nekoliko puta istaknuo da je  upravo Bleiburg najveće mjesto stradanja muslimana u Europi.

U ime organizatora, Počasnog bleiburškog voda koji redovito organizira komemoraciju, glumac Joško Ševo naglasio  je da su se okupili "na mjestu izdaje i tuge koja ne traži osvetu, ali ne prihvaća zaborav".

Organizator komemoracije bio je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskome dijelu uime Hrvatske biskupske konferencije i BK BiH Ured za hrvatsku inozemnu pastvu.

 

M.M.

Foto: Nino Buhovac