U Lijepoj našoj smo u zadnje vrijeme sve više svjedoci, "novog vala" relativiziranja partizanskih zločina nakon drugog svjetskog rata. I dok se o Jasenovcu i masovnim egzekucijama Židova, Srba i komunista, često gledaju televizijske emisije, komemoracije i slušaju isprike hrvatskih političara, o onome što se dešavalo u svibnju 1945. na Bleiburgu, Kočevskom Rogu i ostalim stratištima hrvatskog Križnog puta - govori se malo i nimalo. Svjesni smo svih grijeha ustaškog režima, a te greške ćemo kao narod morati plaćati još godinama i izvinjavati se onima koji su, primjerice "u ime mira" bacali atomske bombe na Hirošimu i ispekli milijune ljudi... Pobjednik piše povijest - sve nam je to jasno... Ipak, bilo bi u najmanju ruku pošteno i pravedno, da se jednako oštro osude i zločini partizana i komunističke diktature. Aktualni predsjednik Josipović, međutim izjavljuje da ne želi posjećivati komemoraciju na Bleiburgu, a u kontekstu njegove predizborne izjave da će "Hrvatsku obojiti u crveno", ovakav stav aktualnog predsjednika prema partizanskim zločinima nas ne mora previše čuditi.

Donji video, u kojem ćete imati priliku čuti za mnoge čitatelje nevjerovatnu i nepoznatu, a za sve nas uvijek ponovo potresnu i skandaloznu ispovijest "partizana-četnika" Sime Dubajića, u kojem Dubajić eksplicitno priznaje sudjelovanje u divljačkim ubojstvima najmanje 12.000 hrvatskih vojnika i civila. Dubajić je, kako sam kaže, tada "i davao zapovijedi, ali i vršio egzekucije Hrvata", a zbog svega što je tada činio, u starosti se pokajao, pa je napisao i debelu knjigu o "krvavom proljeću 1945." Knjigu Sime Dubajića 'Život, greh i kajanje - od Kistanja do Kočevskog roga', tiskanu na 398 stranica u Beogradu 2006. godine, većina Hrvata nije pročitalo.

Nije je vjerovatno pročitao niti naš predsjednik, a pošto gotovo 400 stranica duga knjiga zahtjeva malo vremena kojeg je u modernom svijetu sve manje, preporučamo da za početak obavezno pogledate donji video, kojeg je snimila slovenska televizija 2005, a razgovor je vodio beogradski novinar Miomir Marić. NOVA TV je, u sklopu svoje emisije "Istraga", cijelu priču još jednom predstavila hrvatskoj javnosti, 26.lipnja 2008. Od tog datuma je u hrvatskoj javnosti, po pitanju Bleiburga nastao muk, a ovaj video-članak stavljamo prvenstveno radi onih koji zbog medijske cenzure i neshvatljive šutnje hrvatskih političara, za Dubajićevu ispovijest nikada nisu ni čuli. Pogledajte u miru, pa sami zaključite je li hrvatskom predsjedniku mjesto na komemoraciji u Bleiburgu - ili je sve samo "izmišljeni ustaški mit":

Za one koje je gornji video zaintrigirao te bi htjeli doznati još nešto o partizanskim zločinima, neka samo u tražilici našeg portala upišu riječ "Bleiburg", pa će im izaći čak 46 članaka, koje smo na ovu temu objavili u sedam mjeseci postojanja našeg portala. Mislim da nisam daleko od istine kad ustvrdim, da toliko članaka o ovoj tematici, u istom vremenskom razdoblju - nisu objavili svi hrvatski portali zajedno.

Ako me netko nakon čitanja ovih mojih redaka, automatski strpa u kategoriju "ognjištara" i "ustaše", neka samo pročita moj članak o Anti Paveliću, kojeg sam napisao za portal prije nekoliko mjeseci. Nakon čitanja tog članka, strpajte me u kategoriju koju hoćete, nije mi uopće bitno... Bitno je samo da istina izađe na vidjelo, a da se medijska pravda u Hrvatskoj napokon ostvari!

KOSOR NA TRAGU ANTE PAVELIĆA: Prodaju zemlju kao da "im je ćaćina"

 

Romano Sole

 


// //