Čapljinska HVIDR-a na svojoj Facebook stranici je objavila kako je u Klepcima kod Čapljine razbijen spomenik don Iliji Tomasu. Spomenička ploča oštećena je na više mjesta.  Gornji dio spomenika u potpunosti je razbijen.

Don Ilija Tomas ubijen je 1. svibnja 1942. godine u Klepcima kod Čapljine, gdje je bio župnik. Na njegovu tijelu pronađen je dvadeset jedan ubod nožem i sjekirom. Na čelu mu je bio urezan znak križa, oči izbodene, usta s obje strane razrezana, a imao je i ubod na strani srca. Mrtvo tijelo zatim je bačeno u rijeku Bregavu gdje je sutradan pronađeno te je pokopano na čapljinskom groblju.

U sprovodu je sudjelovalo šesnaest svećenika, a obrede je predvodio Petar Čule, tada kapitularni vikar a kasniji mostarski biskup. Don Ilija Tomas Rođen je u Drinovcima (Grude) 19. srpnja 1901. Poslije osnovne škole u rodnom mjestu, pohađao je gimnaziju u Travniku, a teologiju je studirao u Sarajevu (1922.-1926.).

Za svećenika mostarske biskupije zaređen je 29. lipnja 1925. a potom je bio župni vikar u Ravnom (1926.), župnik na Trebimlji i od 1927. u Klepcima, gdje je 1930. godine sagradio novu crkvu.

 

M.J.