Sjajnom igrom i uvjerljivom pobjedom u Kijevu  hrvatska nogometna reprezentacija je osvojila drugo mjesto u skupini i osigurala plasman u dodatne kvalifikacije. Hrvatska će u kvalifikacijama biti među nositeljima, no poredak nositelja bit će jasniji nakon utakmice Nizozemske i Švedske.

 "Vatreni" su pobjedom preskočili Irsku, Sjevernu Irsku, Švedsku i Slovačku u poretku drugoplasiranih reprezentacija i doigravanju će biti rangirani među nositeljima. Najgore su prošli Slovaci koji su pali na posljednje, deveto mjesto i ostali bez doigravanja. Teoretski gledano, bez doigravanja bi mogli ostati i Grci ukoliko u utorak ne svladaju Gibraltar na svom terenu, a BiH pobijedi u Estoniji. No teško je povjerovati u takav rasplet ako se zna da je Gibraltar u devet kola upisao devet poraza uz katastrofalnu gol razliku 3-43.

U utorak ćemo doznati pobjednike u skupinama A i B. U skupini A vodi Francuska sa 20 bodova ispred Švedske (19) i Nizozemske (16). Francuzi će kod kuće ugostiti Bjelorusiju i tražiti pobjedu koja ih vodi u Rusiju. Švedska bi morala u Nizozemskoj izgubiti sa sedam razlike da ispusti drugo mjesto i plasman u doigravanje.

U skupini B o pobjedniku skupine u izravnom dvoboju će odlučiti Portugal i Švicarska. Švicarci imaju tri boda više, ali Portugal ima bolju razliku zgoditaka i domaćom pobjedom Cristiano Ronaldo i društvo će izboriti SP. Svaki drugi ishod vodi Švicarsku u Rusiju.

Ždrijeb parova dodatnih kvalifikacija bit će 17. listopada. Prve utakmice igraju se od 9. do 11. studenog, a uzvrati su od 12. do 14. studenog.

 

M.B.