U dramatičnoj završnici prve utakmice u drugoj fazi natjecanja na Europskom prvenstvu hrvatski su rukometaši u zagrebačkoj Areni pobijedili Bjelorusiju sa 25:23 (15:12) i ostali u igri za osvjanje jedno od prva dva mjesta koja vode u polufinale.

Još jednom je u igri hrvatske reprezentacije bilo previše oscilacija, previše praznog hoda i napadačke neinventivnosti, a i vratari su opet bili prilično neučinkoviti. Stevanović i Pešić su zajedno sakupili osam obrana, dok je na suprotnoj strani Saladcenka obranio 12 udaraca iz igre i 'skinuo' sedmerce Čupiću i Horvatu.

Odluka o pobjedniku pala je tek u posljednjih 80 sekundi, u koje su reprezentacije Hrvatske i Bjelorusije ušle izjednačene (23:23).

Minutu i 12 sekundi prije kraja Luka Cindrić je solo akcijom postigao zgoditak koji je donio prednost našoj reprezentaciji. Bjelorusi nisu iskoristili posljednju akciju i ušli u pasivan napad, a u posljednjim sekundama Marko Kopljar je pogodio mrežu za konačnih 25:23.

Luka Stepančić i Marko Mamić su sa po pet pogodaka svaki bili najbolji strijelci naše reprezentacije. Luka Cindrić postigao je četiri pogotka, a Zlatko Horvat i Željko Musa po dva. Kod Bjelorusa najbolji je bioAndrej Jurinok koji je s lijevog krila postigao šest pogodaka uz stopostotni učinak. Po pet golova postigli su Vladzislav Kuleš i Boris Pukovski.

Nakon nepotpunog prvog kola Hrvatska se sa četiri boda izjednačila sa Švedskom, Norveškom i Francuskom, dok su Bjelorusija i Srbija bez bodova. U subotu će Hrvatska igrati protiv Norveške (20.30 sati), a Švedska protiv Francuske (18.15 sati).

M.B.