Engleski Manchester United i dalje je najvredniji nogometni klub u Europi, njegova vrijednost procjenjuje se na 3,25 milijarde eura, objavila je tvrtka KPMG, koja spada među četiri najveće revizorske kuće na svijetu.


Na drugom mjestu je Real Madrid sa vrijednošću od 2,92 milijarde eura, slijedi Barcelona (2,78 milijarde eura), četvrti je mücnhenski Bayern (2,55), a peti Manchester City (2,16). Liverpool je na osmom mjestu (1,58), a Paris Saint-Germain, koji je prošlog ljeta platio rekordnih 222 milijuna eura za Neymara, nalazi se na 11. poziciji s procjenjenom vrijednošću od 1,14 milijarde eura.

KPMG je vrijednost klubova procijenio na temelju ukupnih godišnjih prihoda, visine dobiti, domaćoj i inozemnoj popularnosti, sportskom potencijalu, te vrijednosti stadiona i ostale imovine. Tako je ukupna vrijednost 32 najveća europska kluba veća za devet posto u odnosu na godinu ranije i iznosi 32,5 milijarde eura.

Kada govorimo o pet najjačih europskih liga Englezi imaju devet klubova na listi, Španjolska i Italija po šest, a Njemačka i Francuska po tri. Također, među deset najvrijednijih klubova čak je šest engleskih momčadi.

 

M.B.