Hrvatski nogometaši odradili su u ponedjeljak navečer posljednji trening na stadionu Martínez Valero u južnom španjolskom gradu Elcheu gdje će danas pokušati doći do prvih bodova u novom natjecanju Liga nacija.

Hrvatska i Španjolska odigrat će svoju sedmu međusobnu utakmicu od hrvatskog osamostaljenja a Španjolci zasad vode s 3-2 dok je jedan susret završio neriješeno.

-Nema nikakvih iznenađenja, igramo s najjačim mogućim sastavom. S tim da moramo biti bolji nego protiv Portugala, agresivniji i kompaktniji te bliže igraču. Protiv Portugala nije bilo loše, ali nije bilo ni najbolje. Neke stvari moramo popraviti jer kreće borba za bodove - kazao  kaizbornik Zlatko Dalić.

U reprezentaciju se vraća Ivan Rakitić koji je propustio prijateljski ogled s Portugalom.

-Španjolska je uvijek favorit kada igra doma, bez obzira bila s druge strane Hrvatska, Njemačka ili Brazil. No došli smo po pobjedu - rekao je 30-godišnji Ivan Rakitić.

Rakitić je 2007. godine debitirao za Hrvatsku a večeras će imati stoti nastup za Vatrene.

-Sve se poklopilo, za svoj stoti nastup nisam mogao izabrati boljeg protivnika od Španjolske. Borit ćemo se te se nadam da ću ga proslaviti na najbolji mogući način pobjedom - rekao je Rakitić.

Dvije momčadi su se prvi put susrele 1994. u Valenciji gdje je Hrvatska pobijedila s 2:0 zgodicima  Davora Šukera i Roberta Prosinečkog. Bio je to prijateljski ogled odigran dvije godine prije Europskog prvenstva u Engleskoj, prvog velikog natjecanja na kojem su nastupili nogometaši u kockastim dresovima.

Godine 1999. ponovo su odigrale prijateljsku utakmicu ovaj pu u Sevilli gdje je Španjolska slavila s 3:1. Za Hrvatsku je opet bio zabio njen najbolji strijelac Davor Šuker dok su za Španjolsku pogađali Engonga, Hierro i Dani.

Godine 2000. uslijedio je novi prijateljski okršaj, no ovaj put u Splitu koji je završio 0:0. Šest godina kasnije opet je dogovoren prijateljski ogled no na neutralnom terenu. U Ženevi, u Švicarskoj, Španjolci su pobijedili s 2:1. Pogodak za Hrvatsku bio je autogol dok su za pobjednika mrežu tresli Fernando Torres i Pernía.

Prvi pravi natjecateljski dvoboj uslijedio je 2012. godine na Europskom prvenstvu. Hrvatskoj je trebala pobjeda za prolazak skupine no Španjolskaslavila rezultaom 1:0.

Hrvatska se osvetila pa 2016. na Europskom prvenstvu slavila s 2:1zgodicima  Ivana Perišića i Nikole Kalinića a za poraženu momčad mrežu je zatresao Alvaro Morata.

 

M. B.