Bivši predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) i legendarni francuski nogometaš Michel Platini uhićen je u Francuskoj i nalazi se u pritvoru u Nanterresu. 


Platinija (63) se sumnjiči za umiješanost u korupcijsku aferu prilikom dodjele domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. Kataru.

Na čelu UEFA-e Platini je bio od siječnja 2007. do 2016. kada se povukao nakon što mu je zabranjen rad u nogometu.

Protiv Platinija je u ljeto 2015. pokrenut postupak zbog sporne isplate dva milijuna švicarskih franaka koje mu je doznačila Međunarodna nogometna federacija (FIFA). To se dogodilo nedugo nakon što je Platini najavio kandidaturu za predsjednika Fife na izborima 2016. na kojima se trebao birati nasljednik osramoćenog Seppa Blattera koji je otišao zbog sumnje da je bio umiješan u korupcijske skandale.

Švicarsko tužiteljstvo je pokrenulo postupak protiv Platnijia, a FIFA ga je kaznila osmogodišnjom suspenzijom rada u nogometu. Tužiteljstvo je kasnije odustalo od sudskog postupka zbog nedostatka dokaza, a nakon što se žalio Sportskom arbitražnom sudu u Lausannei, Platiniju je kazna suspenzie smanjena na četiri godine.

U ožujku ove godine Platiniju je istekla suspenzija, a sada je zadržan u pritvoru zbog istrage oko korupcijskog skandala vezanog za dodjeljivanje domaćinstva SP-a 2022. Kataru.

 

M.B.