Mateo Kovačić je četvrti put postao prvak Europe nakon što je njegov Chelsea u finalu pobijedio Manchester City.

Kovačiću je to čak četvrti naslov prvaka Europe u karijeri nakon što je tri osvojio s Realom. Time se izjednačio s Lukom Modrićem koji je također četiri puta bio europski prvak, sve s Realom. To su sada dva najtrofejnija Hrvata u povijesti ovog natjecanja.

No, dok je Modrić igrao važnu ulogu u Realovim finalima, Kovačić u njima nije odigrao ni minute. Debi je dugo čekao, a napokon ga je dočekao protiv Manchester Cityja.

Ušao je u 80. minuti i dobro odradio svoj posao odigravši gotovo 20 minuta zbog dugačke sudačke nadoknade.

“Nastup u finalu bi mi puno značio. Osvojiti Ligu prvaka je impresivno. S Real Madridom sam to ostvario tri puta, ali nažalost niti jednom nisam igrao u tim finalima”, rekao je Kovačić uoči finala.

Eto, napokon mu se ostvarila želja. Kovačić je u Chelseaju tri sezone; postao je jedan od oslonaca momčadi, a bio je i igrač godine u izboru navijača 2020.

Pored uspjeha za Kovačića i Chelsea, bio je to i veliki uspjeh za hrvatski nogomet. Naime, Hrvatska već devetu godinu zaredom ima osvajača Lige prvaka, podsjeća gol.hr.

Niz je počeo Mario Mandžukić 2013. s Bayernom, a nastavili su: Modrić s Realom Rakitić s Barcelonom, Kovačić i Modrić triput s Realom, Lovren s Liverpoolom, pa prošle sezone Perišić s Bayernom.

 

M.B.