U petak prijepodne je na Trgu bana Jelačića izaslanstvo branitelja prosvjednika odalo počast prosinačkim žrtvama, stradalim 5. prosinca 1918.

Nakon polaganja vijenaca novinarima su objavili kako od današnjeg dana ne traže samo ostavku ministra branitelja Predraga Matića, već i predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

 Također, javno su pozvali sve da ne glasuju za Ivu Josipovića na predsjedničkim izborima i to zato što on uživa podršku Bojana Glavaševića, čiju smjenu oni traže.

Kažu neka svoj glas njihovi prijatelji i rodbina daju nekom drugom i o tome neka sami odluče.

 Branitelji su potom uputili prema Saboru gdje će se održati odbor za veterane.

Odgovornost Grge Anđelinovića

Podsjetimo, organizator pokolja na Trgu bana Jelačića 5. prosinca 1918. bio je dr. Grga Anđelinović, inače djed po majci Vesne i Zorana Pusića, u to vrijeme netom imenovani šef policije u Zagrebu. On i njegovi istomišljenici su iz strojnica, postavljenih na kuće broj 6 i 21, otvorili vatru po povorci građana koja je prosvjedovala protiv ulaska Hrvatske u prvu Jugoslaviju.

Do 1941. godine, Anđelinović se nalazio na mnogim visokopozicioniranim političkim dužnostima. Međutim, 1941. godine bježi u inozemstvo i tamo se pridružuje četničkim političkim krugovima. Tijekom 1942. i 1943. godine piše tekstove u kanadskom Srpskom glasniku te u četničkom listu Novosti.

Istodobno, njegov mlađi brat Danko Anđelinović bio je dugogodišnji prijatelj Đure Vilovića, jednog od najutjecajnijih dalmatinskih ORJUNA-ša i bliskog suradnika Draže Mihajlovića, što je i glavni razlog Šešeljevih simpatija za Vesnu Pusić.

Danko Anđelinović bio je bliski suradnik četničkoga vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, kojega je osobno Draža Mihailović imenovao komandantom svih četničkih snaga u Lici, Dalmaciji, Hercegovini i Zapadnoj Bosni, odnosno na području talijanske okupacijske zone u NDH.

>>Danko Anđelinović, djed Vesne Pusić, bio istaknuti pripadnik ORJUN-e i četničkog pokreta

Zanimljivo je da Vuk Anđelinović (rođen 1922.), sin Dankov, 03. rujna 1943. ulazi u sastav 11. dalmatinske biokovske brigade, koji je kao referent saniteta u petom a potom i u drugom bataljunu, u najmanju ruku izravno svjedočio zločinima ove brigade prilikom ubojstava dvanaestorice franjevaca na Širokom Brijegu i masovnim zločinima na Bleiburgu, Kočevskom Rogu, Mariboru i mnogim drugim mjestima.

Pored Vuka Anđelinovića, u sastavu 11. dalmatinske brigade jedno su vrijeme, sudeći prema partizanskoj memoarskoj publicistici,  djelovali i Ante Josipović otac Ive Josipovića, Milka Malada Planinc, Branko Kadijević -rođeni brat Veljka Kadijevića, akademik Adolf Dragičević i mnogi drugi istaknuti predstavnici komunističke vlasti u vrijeme postojanja Jugoslavije.

 

D.Š.