U svom prvom pojavljivanju u javnosti nakon svjedočenja u procesu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, Bože Vukušić je istaknuo da je 2006. dobio neizravne prijetnje smrću.

-2006. godine u travnju nakon svjedočenja u slučaju Prates u Njemačkoj, dobio sam informaciju da je predsjednik Mesić pozvao tadašnjeg premijera Sanadera i Šeksa te tražio da me izbace iz državne službe, odnosno Sabora, a da je ostalo njegov posao. Onaj tko je meni to prenio shvatio je to kao mogućnost moje likvidacije. Meni je poslana poruka da se meni radi o glavi, ali kako je preneseno ispalo je da je meni Mesić prijetio smrću iako mi to nije radio osobno - objasnio je Vukušić gostujući u Bujici.

Tu cijelu situaciju objašnjava činjenicom da je Mesić bio eskponent udbaške strukture i s pozicije predsjednika odmah i pokrovitelj i zaštitnik Udbe, ali ona je to i tražila od njega.

-To je zbog UDBA-e, nije on to meni radio iz nekog osobnog interesa - prosudio je Vukušić. 

Komentirajući sudski proces u Munchenu Vukušić je kazao kako je to zapravo nastavak suđenja Krunoslavu Pratesu, jer je u Pratesovoj presudi dosta detaljno opisana uloga Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Tvrdnje Ante Nobila prema kojima Sud u Muenchenu tek treba utvrditi točnost navoda izrečenih u Vukušićevom iskazu ocijenio je djelimično točnim.

-To je djelomično točno, ja ne mogu biti svjedok iz prve ruke jer nisam sudjelovao u naručivanju niti u izvršenju ubojstva Đurekovića, ali sam to istraživao. Ja sudu u Munchenu predao nekoliko stotina stranica dokumenata, predao sam tri video kazete, 12 audiokazeta koje su u postupku presnimavanja i prevođenja i na temelju kojih sam govorio. One će same po sebi potvrditi ili opovrgavati moje svjedočenje. Stoga, Nobilo ipak nije u pravu jer preko dvije trećine mojeg svjedočenja ovisit će o vrijednosti mojih dokumenata - pojasnio je Vukušić. 

Osvrnuo se i na nagađanja prema kojima Anto Nobilo navodno priprema scenarij podvaljivanja krivotvorenih dokumentata, po uzoru kako je to već činio u Haškoj sudnici.

-To je bilo moguće u Haagu, ali to nije moguće u Munchenu. Ali ako je to Nobilo i pokušao, ona će imati druge probleme. Jer onaj na koga je namjerno bačena krivnja, taj će se i braniti i reći da je to sve napravio Perković. I u slučaju takve obrane mogu se pojaviti samo novi dokazi protiv Perkovića - istaknuo je Vukušić.

U emisiju se telefonski javio i slovenski istraživač Udbe Roman Leljak.

-Sretan sam što sam prije dva dana čuo da se Austrija odlučila izdati uhidbeni nalog za ubojice Stjepana Crnogorca'', istaknuo je Leljak.

Tijekom javljanja Ljeljak je konstatirao da je UDBA jedno veliko zlo koje se nije dogodilo samo Hrvatima i Slovencima, nego i drugim zemljama diljem istočne Europe koje mora što prije nestati. 

 

R.H.