Teško bi u povijesti europskog parlamentarizma bilo pronaći stranku koja uživa vrlo mizernu potporu među biračima na državnoj razini, ali kontrolira ključna ministarstva u državi. Teško bi bilo pronaći i stranku koja u svom nazivu koristi ime države prema kojoj su njezini čelnici posve emotivno indiferentni.

A još bi teže bilo pronaći stranku koju se medijski slavi kao kao stranku čistih i nepotkupljivih pojedinaca, ali je u praksi krcata onima koji – da se eufemistički izrazimo – obožavaju s vremena na vrijeme zaviriti u državni proračun.

Ono što je nemoguće pronaći u drugim europskim državama imamo, dakako, u Hrvatskoj u obliku vesele družine poznate pod nazivom Hrvatska narodna stranka. Ne ćemo se ovdje vraćati na afere u koje su čelnici te stranke bili upetljani u prošlosti. Dovoljno je skrenuti pozornost na dva najnovija primjera: na primjer ponovno izabranog dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića i ministrice kulture Andree Zlatar Violić.

Andro Vlahušić pravomoćno je osuđen krajem 2014. godine na šest mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od godinu dana za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to djelo u aferi Šipan u kojoj je Vlahušić pogodovao svom tadašnjem koalicijskom partneru Peru Vićanu. Iako je, dakle, riječ o pravomoćnom osuđeniku (a kako se čini bit će i novih istraga za druga kazena djela), HNS i SDP - koji su bili vrlo glasni u prozivanju HDZ-a i nedjela koja su počinili pojedini članovi te stranke u vrijeme Ive Sanadera - pružili su potporu osobi koja je pravomoćnom presudom suda osuđena za kriminal.

Na čast je to i diku vladajuće koalicije, ali još više na čast i diku birača koji su ga ponovno izabrali za gradonačelnika onoga grada koji je u svojoj slavnoj povijesti slovio kao uzor u borbi protiv korupcije. Dvije Jugoslavije, u kojima je korupcija cvjetala i bila tolerirana od strane samoga državnog vrha (prije 1918. korupcija je u Hrvatskoj bila zanemariva pojava!) očito su bile previše i za potomke pisaca slavnoga Dubrovačkog statuta, pa je i u gradu u kojemu na ulazu u Knežev dvor piše „Obliti privatorum publica curate" (Zaboravite privatno i brinite se za javno) korupcionaški mentalitet postao nešto „normalno" .

Kako pišu „24 sata", još jedna članica HNS-a gaji velike simpatije prema državnom proračunu. Riječ o aktualnoj ministrici kulture Andrei Zlatar Violić, koja je, prema pisanju tih novina proračun koristila kao bankomat. Državna je, naime, revizija utvrdila da je tijekom dvije godine novac sa službenih kreditnih kartica Ministava kulture podizan u gotovini i naknadno vraćan na račun Ministarstva što je zakonom zabranjeno.

Kako bilo, HNS je očito stranka koja jako voli državni proračun. Što će o toj ljubavi reći državno odvjeništvo pokazat će budućnost.

 

Davor Dijanović / HKV / HKV