Politički analitičar i povjesničar Ivo Banac u najnovijem komentaru u Jutarnjem listu oštro je kritizirao Ninu Raspudića, odnosno određene teze koje je Raspudić iznio u svojim tekstovima objavljenim u Večernjem listu i banjalučkim Nezavisnim novinama.

Nastavak je to Bančevog demonstriranja animoziteta prema Raspudiću i njegovim tumačenjima dobrog djela aktualnih političkih okolnosti u kojima se dotaknuo i Raspudićevih stavova o odazivu državnika na Putinovu paradu u Moskvi.

''Nino Raspudić prošlog je tjedna prolio slap besmisla vezano uz odluku češkog predsjednika Miloša Zemana da se odazove Putinovu pozivu na moskovsku paradu u povodu obilježavanja ruske pobjede u Drugom svjetskom ratu (Večernji list, 10. Travnja). Toj odluci, naime, suprotstavio se američki veleposlanik Schapiro i tako, po Raspudiću, pokazao nizu dvostrukih kriterija, tipičnih za američku ''demokratsku bajku''. Istresao je Raspudić cijelu vreću optužbi na račun američkog licemjerja od ''najnovije agresije na Jemen''(?), rušenja ukrajinskog predsjednika Janukovića, ''koji je imao izborni legitimitet i uspijevao … održati zemlju cjelovitom'', do Guantanama, Carle del Ponte (') i represivnog ponašanja Saudijske Arabije'', piše Banac u Jutarnjem listu.

Nastavlja kako "Raspudić zapravo predlaže politiku zadovoljavanja Rusije, jer, veli, Zemanovoj ''zemlji'' ne treba američko zaoštravanje s Moskvom, jednostavno zato što je, za razliku od dalekog Washingtona, Prag na prvoj crti tog konflikta, zbog kojeg danas može trpjeti energetski, a sutra možda i vojno''. Banac iscrpno obrazlaže svoje teze o američkoj politici, Obaminoj doktrini i antiamerikanizmu, da bi pred kraj ponovno u priču uveo Raspudićeve stavove, nazivajući ih "naopakim projekcijama".

''Ljude poput Raspudića bit će teško uvjeriti, jer sve ideologije primaju poticaje kroz naopaku projekciju iz vlastite camere obscure. Što se Raspudića tiče, njegova naopaka projekcija polazi gotovo isključivo od zlonamjerna tumačenja Bosne i Hercegovine. Za njega ne samo da BiH ne smije funkcionirati, nego američka politika, koja je navodno probošnjačka (?), ne vodi željenom raspadu ove zemlje. To je Raspudićeva verzija Pizonove pravde. Ne treba naglašavati koliko takav destruktivan pristup opterećuje hrvatsku politiku u BiH, ali zato najizravnije pomaže Dodiku i njegovu gazdi Putinu'', napominje Banac.

O dolasku pape u BiH ...

Osvrnuo se i na najnoviju Raspudićevu kolumnu objavljenu u banjalučkim Nezavisnim novinama u kojoj je kritiziran  predstojeći dolazak pape Franje u BiH.

Raspudićeva je teza da savezništvo s Washingtonom hrvatsku politiku vodi k ''desubjektiviranju Hrvata u BiH''. Krajnje posljedice ovako koncipiranog socijalizma budala razvidne su iz Raspudićeve najnovije kolumne banjalučkim Nezavisnim novinama. Lipanjskom posjedu pape Franje Sarajevu, veli Raspudić, najviše će se veseliti Srbi. No, može se dogoditi da će ga Bošnjaci ignorirati jer je osudio armenski genocid (!), a Hrvati bojkotirati ''jer ih poglavar Katoličke crkve zaobilazi već treći put kao da su radioaktivni''. Hrvati, naime, ne žive u Sarajevu (gdje se ''broj svećenika opasno približava broju katoličkih vjernika''), nego u Kreševu'', citira Banac Raspudića.

Podsjetimo, u svojoj novoj kolumni Raspudić se kritički osvrnuo na dolazak pape u grad u kome se, kako je istaknuo, "broj svećenika opasno približava broju katoličkih vjernika".

"Hrvati, koji čine većinu katolika u BiH, pokazuju zbunjenost jer poglavar Katoličke crkve već treći put dolazi u BiH, a da neće nogom kročiti među katolike tamo gdje oni doista žive. Razumljivo je da papa dolazi u Sarajevo kao glavni grad države, ali nije samorazumljivo to da dolazi samo u Sarajevo. Zašto ne bi mogao svratiti npr. u Kreševo, stari samostan i blizak grad, u kojem su katolici, većinom Hrvati, opstali i gdje žive, ne kao tolerirane zmije, već koliko-toliko kao svoji na svome? Ako će papa doći u danas nacionalno i vjerski homogeno Sarajevo pothranjivati ​​privid multikulturalnosti grada, onda se s razlogom bune oni koji kažu da nemaju namjeru kao ovce sjesti u tisuću autobusa od Orašja, preko srednje Bosne do Hercegovine i voziti se do Sarajeva kako bi dva sata mahali zastavicama i glumili u predstavi multietničnost glavnog grada, a onda, nakon papinog odlaska, opet u autobus i natrag kući. Neki idu toliko daleko pa tvrde da bi posjetiti 2015. samo Sarajevo bilo kao da je 1990. tadašnji papa došao u Beograd i pozvao katolike Jugoslavije da lijepo dođu tamo na misu. No, zaključak o ukupnom smislu posjeta će na kraju ipak ovisiti o porukama koje će papa iz Sarajeva poslati. A one su potpuno nepredvidljive.", napisao je Raspudić.

Na koncu je izvukao zaključak da bi se posjetu pape Franje Sarajevu najviše mogli obradovati "geostrateški zahvalni Srbi".

"Papi Franji bi se, na tom tragu, u Sarajevu moglo na koncu dogoditi da ga ignoriraju proturski raspoloženi Bošnjaci, bojkotiraju Hrvati jer ih poglavar Katoličke crkve zaobilazi već treći put kao da su radioaktivni, a da mu se na koncu najviše obraduju geostrateški zahvalni Srbi", zaključio je Nino Raspudić  u svojoj novoj kolumni objavljenoj u banjalučkim Nezavisnim novinama.

 

R.H.