Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ponovio je u petak da bi se proslava 20. obljetnice akcije "Oluja" trebala održati samo u Kninu jer nije vrijeme za rastrošnost, a vojni mimohod u Zagrebu bi, kazao je, stajao oko pet milijuna kuna.


"Ostajem pri tome da proslava Oluje treba biti u Kninu i da ovo nije vrijeme eksperimenata i rastrošnosti. Vojni mimohod u Zagrebu koštat će oko pet milijuna kuna", kazao je u petak u Supetru Karamarko, komentirajući na traženje novinara izjavu premijera Zorana Milanovića kako ne može vjerovati da netko može biti protiv vojnog mimohoda na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja u poslijepodnevnim satima u glavnom gradu Hrvata te da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nije protiv toga.

Vlada ima poluge izvršne vlasti u rukama i organizirat će proslavu gdje bude htjela, rekao je.

Upitan kako komentira izjavu premijera Milanovića da je više nego ikad uvjeren da će se graditi Pelješki most te da se nada i kako će se hrvatski konzorcij prijaviti za njegovu gradnju, Karamarko je odgovorio kakao ga veseli da se Milanović sjetio da je Pelješki most potreban Hrvatskoj. "Pelješki most je Hrvatskoj potreban zbog digniteta, prometnih i gospodarskih razloga te spajanja dvaju dijelova zemlje", kazao je. Podsjetio je i da je sadašnja vladajuća koalicija kada je došla na vlast rekla za HDZ da su "luđaci" jer žele graditi Pelješki most, ali da ne zna "kako danas sebe nazivaju i to isto žele".

Na pitanje je li HDZ "okrenuo leđa" Željki Markić i Inicijativi "U ime obitelji", podsjetio je da je njegova stranka tu inicijativu podupirala tijekom referenduma o definiciji braka, ali su njihov prijedlog za izmjenu izbornog zakona smatrali lošim za hrvatsku političku scenu. Rekao je da će, ako u budućnosti "U ime obitelji" bude imala bilo kakvu inicijativu koja je svjetonazorski bliska HDZ-u, to podržati.

Odbacio je spekulacije kako HDZ stoji iza napada na Markić rekavši da za to nemaju razloga. "Mi smo na pobjedničkom putu i pohodu. Sad još čekamo parlamentarne izbore i to će biti 'točka na i' nakon tri i pol godine pobjeda", naglasio je Karamarko. Istaknuo je kako HDZ nije ni protiv koga, već je "za" i integrira sve koji žele raditi u interesu Hrvatske.

Komentirajući izjavu potpredsjednika Vlade da se procesi u Hrvatskoj odvijaju u pozitivnom smjeru i ocjenu ministra poduzetništva Gordana Marasa da je Hrvatska izašla iz recesije, Karamarko je rekao kako bi volio da se dogovore s guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem, koji je najavio da u prvom kvartalu ove godine neće biti rasta BDP-a. "Neka se dogovore", rekao je. Naveo je i kako "smo već naučili" da premijer Zoran Milanović i ministri baš i ne vole istinu, pa se ne čudi da je to i u ovom slučaju.

Predsjednik HDZ-a u Postirama na Braču prisustvovao je svečanoj sjednici povodom 25. obljetnice osnivanja HDZ-a na Braču, a prije sjednice se družio s građanima na supetarskoj rivi.

 

M.M.