Njemačke pravosudne vlasti u subotu navečer došle po svjedoka Ivana Krmpotića i njegovu suprugu, nakon što su prethodne noći dobili prijetnju u pošti, javlja Direktno.hr.

 

Bračni par Krmpotić prebačen je u Njemačku kako bi im se pružila adekvatna zaštita, budući da hrvatske vlasti nisu smatrale shodnim Krmpotićeve staviti u poseban program zaštite svjedoka.

Podsjetimo, Krmpotić je u noći s petka na subotu u poštanski pretinac dobio prijeteću poruku sadržaja ''Prijatelju – glavnog akta u spisu nemaš! Pazi se! Probaj ga vidjeti još jednom'', prenio je portal Direktno.hr.

Isti izvor podsjeća da je suradnja njemačkih vlasti i Ivana Krmpotića započela je prije tri godine, kada ga pronalazi muenchensko Tužiteljstvo kao čovjeka koji je stvarao hrvatsku policiju i preuzeo zloglasnu Udbu od Josipa Perkovića u proljeće 1990. godine. Njemački istražitelji bili su uvjereni kako Krmpotić ima korisne informacije vezane uz ubojstvo Stjepana Đurekovića, što se na kraju pokazalo i istinitim.

Napomenimo i kako je Vlada, kad je trebalo zaustaviti Perkovićevo izručenje, mijenjala zakon, a kada treba zaštiti svjedoka protiv Perkovića, SDP-ova vlast ostaje sjediti prekriženih ruku pa, sramotno, njihov posao mora raditi Njemačka. Ivan Krmpotić će tako nastavak suđenja čekati u Njemačkoj na tajnoj lokaciji.

Suđenje u Münchenu nastavlja se u ponedjeljak  svjedočenjem višeg kriminalističkog inspektora Rudolfa Kreilingera, sutkinje na Visokom njemačkom sudu Yvonne Ott te bivšeg šefa slovenskog ogranka SDS-a Silvija Gorenca i hrvatskog istražitelja Ante Glavana.

 

M.M.