Svečanom sjednicom križevačkog Gradskoga vijeća u petak je obilježen Dan grada i 763. obljetnica, uz nazočnost predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je poručila kako se u Hrvatskoj, umjesto pesimizma i malodušja, treba osnažiti odgovornost i vrednovanje rada te uvesti načelo zajedništva.

Predsjednica je Gradu Križevcima čestitala 763. obljetnicu te kazala kako je u Hrvatskoj uočila neobičan fenomen. "Hrvatska je puna darovitih, požrtvovnih pojedinaca, uspješnih tvrtki, udruga zainteresiranih za opće dobro, a toliko je mnogo pesimizma i malodušja. Mora se mijenjati i naš odnos prema javnim dobrima, osnažiti javna odgovornost, vrednovanje rada i kreativnost, a mora se uvesti i načelo zajedništva", istaknula je.

Naglasila je kako u ovom trenutku treba više poraditi na uklanjanju administrativnih zapreka u poduzetništvu te pojednostaviti proceduru koja vodi od ideje do započinjanja posla. Nužna je, dodala je, i bolja kreditna politika banaka koja će osnažiti poduzetničko ozračje i omogućiti zapošljavanje mladih.

Svečanosti su, uz gradske vijećnike, nazočili i saborski zastupnici, predstavnici državne, lokalne i sudbene vlasti, policije, ustanova i udruga, hrvatski branitelji, crkveni dostojanstvenici i druge. Sve ih je na početku pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Dragutin Guzalić, a potom i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg.

On je izrazio vjeru da će križevački gosti sljedeće godine na Dan grada doći novom cestom. "Bliži se kraj tomu i to će ovom kraju dati neviđene mogućnosti. Na nama je ovdje da li to u Križevcima shvaćamo ozbiljno, da li volimo svoj grad, da li ga želimo razvijati, da li ćemo po toj cesti dozivati dobro, slati dobro ili ćemo po toj cesti voziti jedni po lijevoj, a jedni po desnoj strani, tako da se niti ne pogledamo. Neka imamo različita mišljenja, ali cilj i interes mora biti jednak", poručio je Hrg.

U ime načelnika i gradonačelnika čestitku je uputio Ivo Jerkić, načelnik prijateljske općine Čitluk u Bosni i Hercegovini, te župan Koprivničko–križevački Darko Koren i saborski zastupnik Stjepan Milinković.

Prigodom Dana grada uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama. Počasnim građaninom Križevaca proglašen je potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić. Nagradu za životno djelo primio je Zoran Homen za sveukupan izniman doprinos promicanju kulture, umjetnosti i obrazovanja, očuvanju tradicijskih obilježja križevačkog kraja te promicanju ugleda Križevaca.

Gradske plakete primili su Glazbena škola Alberta Štrige, Dječji vrtić Zraka sunca i Dobrovoljno vatrogasno društvu Lemeš Križevački. Priznanja su dodijeljena Branki Špoljar, Marini Švagelj-Jažić i Udruzi P.O.I.N.T., a gradonačelnikove zahvalnice dodijeljene su Sestrama Bazilijankama i Udruzi mladih K.V.A.R.K.

U ime laureata ovogodišnjih gradskih priznanja zahvalio je počasni građanin Grada Križevaca Stjepan Sučić. Prigodom Dana grada održavaju se brojni kulturni, zabavni i sportski programi.

Predsjednica Grabar-Kitarović s gradonačelnikom Hrgom, proslavljenim petorostrukim atletskim olimpijcom Brankom Zorkom i predsjednikom Sportskih igara mladih Zdravkom Marićom otvorila je međunarodne Sportske igre mladih, u kojima ove godine sudjeluje više tisuća mladića i djevojaka iz Hrvatske, BiH, Srbije i Albanije. Pritom je istaknula značaj bavljenja sportom, ne samo za svakog pojedinca, nego i za društvo u cjelini.

 

M.M.