Vesna Teršelič i Zoran Pusić, odnosno njihove udruge Documenta i Građanski odbor za ljudska prava, uputile su Kolindi Grabar Kitarović, Zoranu Milanoviću i Josipu Leki otvoreno pismo u kojem traže da se distanciraju od generala Hrvatske vojske Mirka Norca.

Teršelička i Pusić od vlasti traže da odustanu od pokroviteljstva nad Sinjskom alkom dok je Norac počasni član Viteškoga alkarskog društva Sinj, orgnizatora Sinjske alke.

U Otvorenom pismo njih dvoje i njihove dvije Udruge pišu:

''Hrvatska je javnost dobro obaviještena o pripremama za proslavu tristogodišnjice Sinjske alke, nedvojbeno izuzetno značajnoga povijesnog, kulturnog, društvenog, političkog i turističkog događaja. Javnosti je također poznato, da su pokrovitelji jubilarne alke Hrvatski sabor i Predsjednica republike, dok Predsjednik vlade predsjedava Organizacijskim odborom.

Za uređenje Alkarskih dvora i izgradnju Muzeja Alke iz državnoga je budžeta posljednjih nekoliko godina izdvojeno gotovo trideset milijuna kuna (29,400.000).

Sve ovo pokazuje – u mnogome razumljivu – skrb države za jednu od ključnih hrvatskih tradicijskih svečanosti. Baš zbog toga smatramo da je krajnje vrijeme da se – nakon godina sustavnoga prešućivanja problema – jasno upozori na bitan moralni skandal vezan uz Sinjsku alku.

Počasni je član Viteškoga alkarskog društva Sinj, koje svake godine organizira Alku, naime i ratni zločinac Mirko Norac, osuđen, u dva sudska postupka, na ukupno 15 godina zatvora zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Norac koji je, uz ostalo, osuđen i zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu, nije – kako to konstatira prvostupanjska presuda – iskazao ni ''pijetet prema poginulima i suosjećanje s onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje''.

Dva desetljeća nakon završetka rata javna moralna higijena zahtijeva da se Hrvatska oslobodi primitivno nacionalističkoga odnosa prema nedavnoj prošlosti. Jer, kao što to iskustva mnogih nacija pokazuju, nacionalisti su pripravni opravdavati zločine počinjene ''u ime nacije'' (ili ih, barem, relativizirati), primitivni nacionalisti pak počinitelje ovakvih zločina proglašavaju junacima.

Veoma značajan simbolički korak u ovome pravcu bio bi Vaš javni zahtjev organizatorima da, konačno, na Mirka Norca primjene 20. članak svojega statuta, koji glasi: ''Ako se neki član ponaša nečasno i ogriješi se o odredbe statuta, pravilnika, običajnih pravila ponašanja i općih društvenih pravila, mogu mu se izreći stegovne mjere: opomena, ukor, isključenje s proba, zabrana sudjelovanja u Alci ili isključenje iz Alke, smjenjivanje s dužnosti i isključenje iz društva''.

Odluka se o isključenju donosi ''ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas.'' Vjerojatno, ipak, nema dvojbe u to da ubijanje civila, uza sve ostalo, ''krnji dobar glas'' svake udruge (čak i ako se ne naziva ''viteškim društvom'').

Smatramo Vašom – moralnom, ali i političkom – obvezom da odustanete od pokroviteljstva nad Alkom (odnosno od predsjedavanja Organizacijskim odborom) ne ispune li organizatori Alke ovaj zahtjev. Smatramo, također, da bi u takvome slučaju trebalo sugerirati izostanak s Alke i diplomatskome zboru te mogućim drugim inozemnim gostima'', piše Maxportal.

>>Don Josip Dukić: Sinjska antifašistička udruga ideološkim ćorcima puca u prazno

Zanimljivo je međutim da  Vesni Teršelić i Zoranu Pusiću nije smetalo, niti danas smeta, vezivanje uz alku Brune Vuletića, Peke Bogdana, Ivana Guve i drugih partizanskih oficira koji su, sudeći prema arhivskoj građi, sudjelovali u masovnim pokoljima na u Koruškoj, na Kočevskom rogu, u Teznom, Drnišu, Trstu, Širokom Brijegu i mnogim drugim mjestima.

 

M.M.