Djelatnici USKOK-a i Ravnateljstva policije vec pet dana borave u Zadru, gdje danonoćno prikupljaju podatke o zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti, informacija je koja je jutros rano procurila iz izvora bliskih MUP-u.

Izravan povod za nastavak istražnih aktivnosti prema Božidaru Kalmeti, čini se, otpočeo je onog trenutka kada je gradonačelnik Zadra imenovan na čelo HDZ-ovog izbornog stožera u IX. izbornoj jedinici.

HDZ-ov izborni stožer, kao i kordinatori po izbornim jedinicama, imenovani su naime 12. svibnja na sjednici predsjedništva HDZ-a, dočim su kako se neslužbeno doznaje novi izvidi u slučaju Božidara Kalmete započeli nekoliko dana nakon toga.

Poznavatelje prilika na hrvatskoj političkoj sceni takav razvoj događaja uopće ne iznenađuje.

- Uz pokušaj skretanja interesa javnosti s problema prouzrokovanih lošim radom Milanovićeve Vlade, frakcijskim razračunavanjima u SDP-u i na ljevici općenito, jedan od težišnih ciljeva SDP-a je i pokušaj kompromitiranja vrha HDZ-a - navodi neimenovani izvor blizak HDZ-u.

Nije uopće iznenađen činjenicom da je kao meta ponovo označen Božidar Kalmeta.

- Da su istražitelji imali bilo kakav dokaz, Kalmeta bi davno završio u zatvoru. Ovako, ta se priča stalno otvara u predizborne svrhe i kao jedini cilj ima davanje materijala medijimaa, kao i Nenadu Staziću i sličnima za pokušaje nove kompromitacije HDZ-a - navodi naš izvor.

Ukazuje na dvostruke standarde koji dolaze iz SDP-a.

- SDP-u nije nikakav problem u utrci za gradonačelnika Vukovara i Dubrovnika otvoreno podržati Željka Sabu i Andru Vlahušića. Istodobno, za optužbe na račun HDZ-a kao stranke i najviših dužnosnika dovoljne su im indicije i poluinformacije, na temelju kojih onda rade konstrukcije a kao što vidimo ne prezaju niti od angažiranja državna tijela kako bi polučili kompromitaciju političkih protivnika - navodi naš izvor.

Podsjetimo, Uskok je još u studenom 2014. obajvio kako je otvorena istraga nad Božidarom Kalmetom, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenog djela, zatim kazenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenog djela protuzakonitog posredovanja. 

Privođenje Božidara Kalmete medijski se zapravo najavljuje od listopada 2013. godine, ali su čini su nadležni čekali "povoljan tajming" koji bi odgovarao SDP-ovim stratezima i Zoranu Milanoviću.

 

V. Ljubanić