Jedan kolega nedavno mi je rekao kako misli da se u Hrvatskoj dogodila pojava koja se suprotstavlja sirovoj fizici. Kada se u čašu vode stavi blato, ono zagadi vodu, ali sav prljavi talog padne na dno. Da je Hrvatska kojim slučajem čaša vode, taj mulj ostao bi na vrhu, permanentno zagađujući bistro dno.

U 25 godina demokracije u političkom životu isplivalo je sve ono što nije smjelo. Pretvorba, privatizacija, sumnjivi tipovi, neobrazovanost, političko pogodovanje, kleptomanija od Hrvatske su učinili kaljužu. Blato je prevladalo, a bistrina uma i želje za hrvatskom državom pala je u drugi plan, ili na dno.

Kad je javnost saznala za eklatantni primjer pokušaja političkog zapošljavanje od strane ministra pravosuđa Orsata Miljenića, sve su snage usmjerene da se skandal zataška. U toj prljavoj raboti sudjelovali su, tko drugi, već hrvatski mediji. Da je slučaj obrnut, tj. da je iscurila neka snimka gdje neki HDZ-ov moćnik izravno u kameru izgovara „to će biti sigurno, to će biti svi naši“, ne dvojim kako bi se digle sve udruge civilnog društva, o ljevici da ne govorim.

Iritira već ustaljeno mišljenje kako je HDZ pokrao državu, a ova Vlada je, ako ne sposobna, onda barem poštena. U režimskim medijima neprestano traje ofenziva kako je Milanovićeva Vlada brana „kradezenjarama“, Bogom dana administracija koja nas ima zaštititi od Karamarkove i Brkićeve „obavještajne države“. No, je li to baš tako?

Čim je izbio skandal oko Miljenićeva pokušaja političkog zapošljavanja, a kamera ne laže, izbila je takozvana afera „Mercedes“ pripisana šefu HDZ-a, Tomislavu Karamarku. Prvi je priču pokrenuo Indeks, čiji je vlasnik, prema vlastitom priznanju oštetio jednu tvrtku za oko 2,8 milijuna kuna, osuđen na godinu dana zatvora zamijenjen općim dobrom, a u državni proračun obvezan uplatiti nekoliko stotina tisuća kuna.

Ako je i Karamarko prekršio i jedan zakon, morat će odgovarati. Ali da ga proziva medij čiji je vlasnik fiktivnim ugovorima zamračio milijune, to je pak teatar apsurda. Naknadno se ispostavilo kako je vlasnik automobila tvrtka Ane Šarić, životne partnerice šefa oporbe. Po njezinom priznanju, ona kao vlasnica tvrtke, koja je automobil uzela na leasing, ima pravo automobil koristiti u privatne svrhe, i dati ga uz naknadu, ili bez, bilo kome, pa zvao se on čak i Tomislav Karamarko. Nevjerojatna je količina laži i manipulacija kojima se služe mediji kako bi šefa oporbe našli s prstima umočenima u pekmez. Dok istodobno država ne isplaćuje plaće, i time svjesno krši zakon koji je sama donijela, novinari režimskih medija bave se tračevima tko što vozi.

U pravu je dopredsjednik HHO-a Igor Peternel da je u ovoj državi očito zabranjeno zarađivati, biti poduzetnik, a svoj novac, osim za uplatu u državni proračun, potrošiti na automobil, ma koliko koštao. Hoće li koga u Hrvatskoj oštetiti kupovina Mercedesa jedne privatne tvrtke? Neće, osim što si je sama tvrtka i njezina vlasnica priuštila rizik plaćanja istoga. Ali to je tržišno natjecanje i slobodno poduzetništvo. Bez rizika nema ni uspjeha.

U isto ovo vrijeme izlaze i novi detalji afere „Zagrebtower“. Prema pisanju tportala, ministar Zmajlović mogao bi imati ozbiljnih problema zbog višestruko skupljeg najma nego što ga je prezentirao premijeru. S druge strane, već su počele stizati rate najma prema ugovoru, a još se preseljenje nije niti dogodilo. Što implicira da će iz državnog proračuna otići novac svih poreznih obveznika ove države zbog nečije bahatosti koju ćemo platiti svi mi. Ako ovo nije primjer olakog raspolaganja našim novcima, ne znam što je.

>>Gordan Malić: Josipović mi je svojedobno ponudio da sudjelujem u političkoj kriminalizaciji HDZ-a (Video)

O navodnom kriminalu HDZ-a najviše je našao govoriti Nenad Stazić, čovjek koji je na Brijune išao za 7 kuna dnevno, još ga je k tome vozila i Ratna mornarica. Je li prekršio koji zakon? Vjerojatno nije, ali je moralno vrlo upitno prigovarati nekome drugome, dok se uz plaću potpredsjednika Hrvatskog sabora grebe za ljetovanje za 7 kuna po danu. Hrvatska javnost nema amneziju pa da zaboravi kako je Nenad Stazić sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je razbijen saborski Audi. Iako Stazić nije bio kriv za nesreću, nikada javnosti nije objasnio što je toga dana radio u Koprivnici sa službenim vozilom, iako za taj dan nije imao niti jedan službeno zakazani događaj.

U trenutku kad se HDZ sprema za kampanju i izbore na kojima bi ponovno trebao preuzeti vlast, potrebno je uložiti silan oprez stranačkih prvaka da izbjegavaju bilo kakav pokušaj političkog podilaženja u svrhu preuzimanja vlasti. Govor Tomislava Karamarka u kojem upozorava članove da ne misle da će preko HDZ-a ostvarivati partikularne interese, ne smije ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Dosadašnjim radom i pobjedama, novo vodstvo HDZ-a pokazalo je kako je vraćanje temeljima bitno doprinijelo usponu stranke. HDZ danas pokazuje interes za gospodarstvo i kako zemlju izvući iz krize. HDZ je na sva bitna mjesta instalirao nove, mlade ljude kojima je dana velika odgovornost. Postoje još tu i tamo stari kadrovi, kompromitirani suradnjom sa Ivom Sanaderom, poput nekih bivših ministara i ljudi oko kojih se pletu razne intrige i istrage. Takve ljude naglašavati će ljevica i pokušati dovesti novo vodstvo u kontinuitet sa Sanaderovim načinom vladanja. Stoga bi bilo politički mudro, i dugoročno jako korisno, tim ljudima se zahvaliti i na njihova mjesta dovesti nove aferama neopterećene snage.

HDZ si ne smije ponovno dopustiti „sanaderizaciju“, podilaženje medijima i krupnom kapitalu, ograditi se od sumnjivih donacija. Na taj način birači će znati prepoznati jesu li namjere novog HDZ-ovog vrha zbilja izvući zemlju iz krize ili će im biti svejedno kao što je Kukuriku ekipi. Nadam se da je ipak ovo prvo. Jer Hrvatska zaslužuje puno više od još jedne Sanaderove jamstvene kartice.

U protivnom, bojim se da će vladari iz sjene po ranije viđenim načelima samo pokušati iskoristiti HDZ kao prijelazno rješenje do realizacije njihovog konačnog cilja - dolaska Ive Josipovića na čelo izvršne vlasti u Hrvatskoj.

 

Tomislav Stipić

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.