Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otkazala je za danas ranije najavljeni posjet izložbi “Pokloni Josipu Brozu iz Vile Zagorje” u Muzeju Hrvatskog zagorja u Kumrovcu.

Grabar-Kitarović otkazala je sve aktivnosti do prvog zasjedanja Vijeća za domovinsku sigurnost, koje će se održati u 17 sati u vili Prekrižje, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U priopćenju Ureda predsjednice navodi se da su aktivnosti otkazane zbog toga što se “nepredviđeno odužio” radni posjet predsjednice Republike Ličko-senjskoj županiji.

Iz HDZ-a su poručili kako nije primjereno komentirati najave predsjedničinih posjeta, dodajući kako će predsjednica i njezini suradnici o tome sami izjasniti.

Takvu odluku aktualne predsjednice projugoslavenska ljevica u Hrvatskoj dočekala je "na nož". Slično je postupio i SDP-ov Arsen Bauk, komentirajući najavu predsjednice u emisiji Hrvatskog radija "Poligraf".

-Ugodno me iznenadila najava posjeta predsjednice Kumrovcu uoči rođendana Josipa Broza Tita. Ni Tuđman nije želio maknuti Titovu bistu s Pantovčaka, a o njemu je svojedobno imao i nekoliko pozitivnih komentara - kazao je tom prigodom Bauk.

Inače, analitičari smatraju da je najava odlaska predsjednice u Kumrovac svojevrsni gaf njezinog protokola i savjetnika. Kolumnist HRsvijeta Ilija Zovko ističe  da je riječ o svojevrsnoj "grešci u koracima".

-SDP, HNS i raniji predsjednici Mesić i Josipović, uz potporu medija, nametnuli su titoizaciju uporedo s detuđmanizacijom Hrvatske. Danas, kad se taj ideološki igrokaz bliži svome neupitnom kraju nepotrebno je pridavati mu bilo kakav značaj ili odlaziti na manifestacije koje organiziraju postkomunistički projugoslavenski krugovi - smatra Ilija Zovko, kolumnist HRsvijeta.

 

R.H.